Volledig scherm
© ANP

Gorcumse politie gaat dronken jongeren filmen

De politie in Gorinchem gaat tijdens de Zomerfeesten dronken minderjarigen filmen. Twee politiemensen worden speciaal hiervoor uitgerust met een bodycam. De beelden worden gebruikt om de jongeren en hun ouders te confronteren met dronkenschap.

De politie in de Arkelstad heeft het idee afgekeken van de collega's in Amersfoort. Die leggen sinds het voorjaar van 2016 minderjarigen vast die tijdens uitgaansavonden in stomdronken op straat worden aangetroffen. Het project is daar 'De Confrontatie' gedoopt.

,,En dat is het ook: een confrontatie. Voor de jongere en de ouders. We zetten de bodycam in als preventiemiddel'', zegt coördinator Hennie Sanders.

In stilte

Tijdens de Summer Start Dance in mei van dit jaar experimenteerde Sanders voor het eerst met het vastleggen van dronken jongeren met behulp van de bodycam. In stilte om ervaring op te doen voor de Zomerfeesten op de Groenmarkt en de Varkenmarkt. Die barsten over veertien dagen los: dinsdag 15 augustus komen de eerste bezoekers met honderden tegelijk naar de Gorcumse binnenstad.

Vorig jaar werden tijdens die eerste avond vijf minderjarigen behandeld voor overmatig alcoholgebruik. Vier van hen kwamen terecht op de eerstehulppost in de binnenstad. Nummer vijf werd binnengebracht bij het Beatrixziekenhuis.

Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

,,Het indrinken neemt zichtbaar toe'', constateerde Herman Broers, veiligheidschef van de gemeente Gorinchem, vorig jaar. Reden voor zorg, temeer omdat hij en de politie ontdekten dat ouders veelal niet op de hoogte bleken te zijn van het drankgebruik van de jongeren.

Sanders: ,,De collega's hebben tijdens de Summer Start Dance uiteindelijk beelden gemaakt van vier jongeren die veel te veel hadden gedronken. Met die vier hebben we later de video bekeken, in het bijzijn van hun ouders. Het gevoel van teleurstelling overheerste keer op keer. Niet alleen bij de ouders, maar ook bij de jongeren zelf. Zij schaamden zich, richting hun ouders, maar ook voor zichzelf. Het is niet leuk om jezelf straalbezopen terug te zien.''

De ouders en jongeren namen de uitnodiging van de politie voor die confrontatie aan. ,,Want ze zijn dus niet verplicht om hieraan mee te werken. Het gebeurt op basis van vrijwilligheid'', zegt Sanders. ,,We hadden een jongerenwerker van The Mall gevraagd om bij de gesprekken aan te schuiven. Die zat erbij om te kijken of er niet meer schuilgaat achter dat overmatig drankgebruik.''

Kater

Wie de uitnodiging weigert, komt niet alleen met een kater weg. De jongere krijgt sowieso een boete voor openbare dronkenschap. Mogelijk volgt er een Halt-verwijzing.

Buro Halt heeft een project waarin het jongeren bewust probeert te maken van de gevolgen van alcoholgebruik. Het is educatief, maar ook confronterend. Zo moeten de deelnemers onder meer hun ouders interviewen over drankgebruik. Het zet dus iedereen aan het denken.''

Het confrontatieproject is niet een reactie op evenementenorganisaties die steken zouden laten vallen. Zij doen volgens Sanders 'hun stinkende best om het schenken aan jongeren te voorkomen'.

,,Maar zij kunnen desondanks niet voorkomen dat er beschonken minderjarigen op hun pleinen zijn. Jongeren halen hun drank veelal niet via meerderjarigen aan de bar, maar brengen die zelf mee. Blikjes bier, maar ook het sterkere spul, zoals wodka. En ze proberen dit zeker te verbergen'', aldus Sanders.