Volledig scherm
Het fietspad ter hoogte van het stadhuis wordt aangepast: het komt vrij te liggen. © Anja Broeken/AD

Gorcumse raad tevreden over aanpassingen in plan voor Banneweg

Gorcums wethouder Joost van der Geest kreeg donderdagavond vooral complimenten voor de aanpassingen in de onderhoudsplannen voor de Banneweg. ,,Ik moet er bijna van blozen’’, grapte hij. Op aanraden van de raad nam het college van burgemeester en wethouder zijn oorspronkelijke plan voor een van Gorcumse drukste wegen opnieuw onder de loep.

Een van de belangrijkste aanpassingen is het vergroten van veiligheid voor fietsers op de Banneweg. Zo komen er voor hen eigen oversteken op de kruisingen met de Vroedschapstraat en de Mollenburgseweg. Bovendien wordt over een lengte van zo’n 300 meter een vrijliggend fietspad aangelegd tussen het stadhuis en appartementencomplex Evia. Nu rijden fietsers nog op dezelfde weg als de auto’s.

Het idee om de Banneweg te versmallen naar tweemaal één rijstrook, is ook van tafel. De weg houdt zijn twee rijstroken per rijrichting. Al komen er wel versmallingen op de punten waar het verkeer de woonwijken ingaat.

Sluipverkeer

Everdien Hamann (Gorcum Actief) vreest dat verkeer die punten mogelijk gaat mijden en routes door de wijken kiest. ,,Ik vind dat we op voorhand moeten kijken dat er geen sluipverkeer ontstaat.’’ 

Arno Foppen (SP) vindt die onduidelijkheid reden eerst het mobiliteitsplan af te wachten. Hierin worden verkeersproblemen in de stad in hun volle omvang in kaart gebracht. Sluipverkeer is er een van. 

Wethouder Van der Geest stipte het ook nog aan. ,,Wanneer het misgaat op de A27 weten we dat de stad volloopt. Met Rijkswaterstaat gaan we praten over sluipverkeer.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!