Volledig scherm
De Gorcumse stoombrandspuit is te bewonderen tijdens de Sleepbootdagen in Vianen op 30 en 31 mei en 1 juni 2019. © Henk Lammertink

Gorcumse stoombrandspuit uit 1910 blikvanger op Viaanse Sleepbootdagen

De stroombrandspuit van Gorinchem is tijdens de Nationale Sleepbootdagen te zien en te horen in Vianen. Van donderdag 30 mei tot en met zaterdag 1 juni staat het blusvoertuig uit 1910 langs Sluiseiland. 

De spuit, aangedreven door twee paarden, heeft dienst gedaan tot 1940 en is in die dertig jaar vele malen ingezet bij branden in en om Gorinchem. Door de opkomst van motorspuiten werd de behoefte aan de stoomspuit steeds minder.

Henk Lammertink van de Stichting Nationale Sleepbootdagen, is erg verguld met de komst van de stoombrandspuit uit Gorinchem. Het is volgens hem dankzij het hobbyisme van voornamelijk Gorcumse brandweerlieden dat dit ‘historische brandweermonument’ voor de toekomst bewaard is gebleven. Tijdens de Sleepbootdagen geven spuitgasten enkele demonstraties.

Brandbestrijding

De Nationale Sleepbootdagen worden eenmaal per twee jaar gehouden vanaf Hemelvaartsdag tot en met de daaropvolgende zaterdag. In totaal komen bijna tweehonderd motorsleepboten naar Vianen toe. De laatste editie uit 2017 trok tussen de 80.000 en 100.000 bezoekers uit de wijde omgeving naar Vianen toe. Het evenement wordt voor de twaalfde keer in die stad gehouden.

Dit jaar is het thema ‘brandbestrijding’. ‘Iets wat iedere schipper angst inboezemt’, schrijft de organisatie op de website. Behalve dat er tientallen boten te zien zijn, is er ook veel muziek in de stad te horen en zijn er volop terrasjes en er zijn verschillende demonstraties.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland