Volledig scherm
Met een graafmachine wordt de geschutsopstelplaats bovenop de wal van Bastion II hersteld. © AD/Anja Broeken

Gorinchem herstelt historische kanonnenplek op stadswal

Gekapte bomen en bergen zand liggen op de Gorcumse stadswal bij Kweeklust. De oude opstelplaats voor de kanonnen komt terug.

Een volledige rondje wandelen over de stadswallen zit er sinds deze week niet meer in. Op het tweede bastion is het pad versperd voor het herstel van de originele geschutsopstelplaats. Wandelaars worden verrast door de blokkade en omdat niet duidelijk is wat er precies gebeurt, lopen sommigen mopperend om.

Een geoefend oog met kennis van zaken over de Nieuwe Hollandse Waterlinie herkende de contouren nog in het landschap. Maar voor een leek was er niet meer te zien dan een heuveltje in het gras. De militairen die aan het eind van de 19e eeuw de geschutsopstelplaats aanlegden, waren echter zeer secuur in het vastleggen van alles wat ze deden. Een kaart uit het Genie-register van 1897 vormt de basis voor de restauratie.

Valreep

De gemeente Gorinchem is daarmee op de valreep begonnen. De provincie Zuid-Holland betaalt mee aan het herstellen van het beeld van hoe dit deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie begin 19e eeuw eruit moet hebben gezien. Ze legt 85.000 euro op tafel, maar dat geld kwam met de voorwaarde dat de gemeente dit jaar met het herstelwerk moest beginnen.

Wethouder Dick van Zanten stelde in oktober de raad nog gerust. Die maakte zich zorgen dat de gemeente de deadline voor de subsidie zou missen. ,,Op 3 december moeten we met de werkzaamheden zijn gestart’’, stelde een ambtenaar tijdens die bijeenkomst.

De gemeente Gorinchem zelf investeert 107.000 euro in de opstelplaats voor de kanonnen. De wens voor herstel lag er al veel langer en werd bovendien ingegeven door de Werkgroep Vesting Gorinchem. Deze groep van vrijwilligers schreef twee jaar geleden een plan met tal van aanbevelingen hoe de gemeente haar uitstraling als vestingstad kon verbeteren.

Werelderfgoedlijst

De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de nominatie om een plekje te krijgen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als alles volgens planning verloopt, krijgt de 85 kilometer lange verdedigingslinie die van Muiden tot aan de Biesbosch loopt in 2020 die status.

De Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie rond de hoofdstad, staat al sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst. Het Rijk wil graag de waterlinie als geheel op de lijst hebben. Vanuit het historisch belang van het verdedigingswerk, maar ook vanwege het toerisme dat een plekje op de Werelderfgoedlijst met zich meebrengt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!