Gorinchem hoopt de komende jaren zo'n 2000 woningen te kunnen bouwen
Op zoek naar een woning? De gemeente Gorinchem hoopt de komende jaren tussen de 1850 en 2300 woningen te kunnen bouwen. Dat aantal is de optelsom van plannen waarover burgemeester en wethouders niet verder uitweiden.
Dit meldt het college in een raadsinformatiebrief. Directe aanleiding zijn vragen van fractievoorzitter van D66 Ilhan Tekir. Hij vroeg zich af wat er tot 2030 in Gorinchem gebeurt om de krapte op de woningmarkt het hoofd te bieden.
,,De meest recente cijfers van de provincie Zuid-Holland tonen aan dat de behoefte aan nieuwe woningen in onze regio bijna verdubbelt ten opzichte van eerdere ramingen. Kortom: de nood is hoog en we hebben niet de luxe om achterover te leunen’’, motiveerde Tekir zijn oproep aan het college om er de gang in te zetten als het gaat om woningbouw. Een oproep die door vrijwel de gehele raad werd gesteund.
459 mensen krijgen de sleutel
Op dit moment wordt er zeker gebouwd. Zo krijgen dit jaar en volgend jaar 459 mensen de sleutel van hun nieuwe woning. Deze staan verspreid over de stad: meer dan de helft ervan (265) wordt opgeleverd in nieuwbouwwijk Hoog Dalem. Ook 15 appartementen in een voormalig kantoorgebouw aan de Stationsweg tellen hierin mee.
Het college kan voor na 2022 alleen harde cijfers geven voor Hoog Dalem. In de periode 2023-2024 verrijzen daar 168 woningen en tussen 2025 en 2030 nog eens 63.
Met potlood ingevuld
Plannen voor nieuwbouw langs de Arkelsedijk en de transformatie van bedrijventerrein Schelluinsestraat naar woonwijk moeten het gros van de 1850 tot 2300 woningen opleveren. Die gebieden behoren tot de ‘Vleugels van de Stad’ waarbij het college aantallen tussen de 1400 en 1650 met potlood heeft ingevuld.
Maar zo ver gaat die toelichting niet eens, omdat het hier om zogeheten 'zachte plancapaciteit’ gaat: er is nog niets definitief. Bovendien kunnen de plannen volgens het college gevoelige informatie bevatten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Woonplicht voor Gorinchem: ‘Nu doorpakken als we starters ook een kans op een eigen huis willen geven’
Starters op de woningmarkt in Gorinchem moeten ook een kans krijgen om een huis te bemachtigen. Maar dat vraagt wel direct om snelle actie van het gemeentebestuur. En niet straks. Want met ingang van volgend jaar kan, dankzij een nieuwe maatregel van het Rijk, voorkomen worden dat beleggers woningen in hun gemeente opkopen om deze vervolgens te verhuren. -
PREMIUMmet inbraakcijfers
Een jaar lang geen inbraken: wat is het geheim van Gendt? ‘Dit is geen toevalstreffer’
GENDT - Een jaar lang bleef Gendt in 2022 gevrijwaard van woninginbraken. Bijzonder voor een dorp met zevenduizend inwoners. En toch verbaast het de wijkagenten Marco Willemsen en Frans Nijholt niet. -
PREMIUM
Nog meer files voor de deur, bewoners Lingewijk vrezen verkeersinfarct door nieuwbouwplan
Auto’s met draaiende motoren staan stil voor hun deur of ze rijden tergend langzaam in een file voorbij. Wanneer er nog eens vijfhonderd woningen bij komen, vrezen bewoners van de Gorcumse Lingewijk voor een verkeersinfarct. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
-
PREMIUMcolumn
Wij Achterhoekers houden ons glas omhoog en lachen tegen elkaar, omdat we het samen goed hebben
Beste Achterhoekers. Achterhoekers hebben geen keuze of ze naar een uitspanning gaan met louter Millenials, het feestelijke depressiecafé, een LHBTiQ+café of het roze motorcafé. -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUMDE ONTMOETING
Schatgraver Jan struint graag met zijn detector en spade langs de Gorcumse stadswallen
In De Ontmoeting reist verslaggever Gijs Kool door het Rivierenland en schrijft verwonderd over de mensen, dieren en dingen die hij daar tegenkomt. Vandaag ontmoet hij schatgraver Jan Boom.