Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Gorinchem krijgt een nachtbus vanuit Rotterdam, ook meer bussen tussen Gorinchem en Utrecht

UpdateGoed nieuws voor Gorcumers die graag gaan stappen in Rotterdam: vanaf 15 december gaat er in het weekend een nachtbus rijden tussen die twee steden. Vervoerder Qbuzz maakte maandag de nieuwe dienstregeling bekend en belooft ook op andere trajecten meer bussen.

De nachtbus reed al in het weekend van Rotterdam tot Hardinxveld-Giessendam. Die lijn (891) wordt nu uitgebreid en doorgetrokken naar Gorinchem. De nachtbus gaat één keer per uur rijden in de nacht van zaterdag op zondag. De laatste vertrekt om 5.14 uur van Rotterdam en komt een ruim uur later aan op het station van Gorinchem. Er is ook een stop bij het Beatrixziekenhuis.

De bus stopt ook op haltes van de tussenliggende plaatsen Ridderkerk, Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. En ook andersom wordt er tot 04.11 uur gereden tussen Gorinchem en Rotterdam. Wie vanuit bijvoorbeeld Hardinxveld-Giessendam uit wil gaan in Gorinchem, kan straks dus ook met de nachtbus naar huis.

Logische keuze

Een logische keuze, vindt Gea de Rie van Qbuzz. ,,Gorinchem is een grote stad. Het is eigenlijk gek dat er in het weekend in de latere uurtjes nu nog geen verbinding is.’’ Volgens haar ziet de vervoerder veel potentie in de uitgebreidere nachtlijn. ,,De treinverbinding op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Gorinchem loopt in de avonduren van het weekend ook goed. Dus we weten dat er vraag naar is.’’

De dienstregeling op de MerwedeLingelijn blijft ongewijzigd. Wel is Qbuzz in gesprek met de provincie Zuid-Holland over het uitbreiden van de treinen. De vervoerder spreekt van een ‘groeiend reizigersaantal’. Afgelopen periode kreeg Qbuzz veel kritiek, onder meer toen het reizigers noodgedwongen op station Stadspolders in Dordrecht moest laten staan, omdat de trein tjokvol zat.

De vervoerder beloofde beterschap maar liet al weten dat het niet mogelijk is om hier op korte termijn iets aan te doen. ,,Dit zijn complexe processen.’’

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Pijnpunten waardoor mensen niet meekunnen in de trein of de bus, worden aangepakt, belooft Qbuzz. © Paul Suijkerbuijk

Geen plek in de bus

Quote

Het reizigers­aan­tal van Gorinchem naar Utrecht is boven verwach­ting

Qbuzz

Ook een ander ‘pijnpunt’ - namelijk de route van Gorinchem via Meerkerk naar Utrecht en andersom wordt aangepakt. Die route bleek zo druk, dat afgelopen maanden regelmatig voorkwam dat mensen noodgedwongen op het station achterbleven omdat er in de bus geen plek meer was.

,,Het reizigersaantal van Gorinchem naar Utrecht is boven verwachting’’, constateert de vervoerder. Eerder dit jaar is het aantal ritten van de lijn 387 in de spits al uitgebreid. ,,We verhogen de frequentie in de ochtend- en middagspits nu structureel.’’

Qbuzz laat in de ochtend straks acht keer per uur een bus rijden van Gorinchem naar Utrecht. In de middagspits rijden er van Utrecht naar Gorinchem binnenkort zes bussen per uur. De nieuwe dienstregeling van Qbuzz gaat in vanaf 15 december.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland