Volledig scherm
Gorinchem neemt een deskundige in dienst die op zoek moet naar ‘verborgen’ Europese subsidiegelden. (foto ter illustratie) © ANP XTRA

Gorinchem neemt ‘goudzoeker’ in dienst om Europese subsidies te vinden

Een ‘goudzoeker’ moet de gemeente Gorinchem op het spoor zetten van onaangeroerde subsidiepotjes bij de provincie, het Rijk en Europa. Ze neemt hiervoor een deskundige in dienst, een zogeheten subsidioloog.

Dat laten burgemeester en wethouders weten aan raadslid Renate van Maaren van Fractie Van Maaren. Zij had in de wandelgangen vernomen dat er een compleet team ‘goudzoekers’ aan het werk gaat. ,,Is het mogelijk dat wij als raad horen welke fondsen er zijn gevonden en hoeveel geld we als gemeente krijgen’’, vroeg zij zich af.

Op proef

Volgens burgemeester en wethouders gaat het niet om een team, maar om één subsidioloog. Die gaat binnenkort op proef aan het werk. Want zij willen eerst zien of de deskundige inderdaad subsidies weet op te sporen waarvan de gemeente Gorinchem het bestaan niet kende. Burgemeester en wethouders verwachten overigens pas in de tweede helft van 2020 de eerste resultaten van die speurtocht te kunnen delen.

Feit is dat de gemeente Gorinchem niet tot de topscoorders behoort als het gaat om het aanboren van financiële bronnen in Europa. Volgens de meest recente cijfers van onderzoeksbureau ERAC wist Gorinchem vorig jaar per inwoner 104 euro aan Europees geld binnen te halen. Dat is 44 euro boven het landelijk gemiddelde. 

Bedrijfsleven

Van het Gorcums subsidiegeld ging overigens bijna de helft naar het bedrijfsleven. Dat maakt gebruik van de potjes die Europa heeft klaarstaan voor innovatieprojecten. Voor infrastructuur wist Gorinchem slechts iets meer dan 2 euro binnen te slepen (2 procent). Terwijl Nederlandse gemeenten die Europese subsidies binnenslepen gemiddeld een kwart van dat subsidiebudget weten te halen uit de potjes voor infrastructuur. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland