Volledig scherm
Het pop-up restaurant voor senioren is een van de initiatieven in Gorinchem, die worden gebruikt om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. © Cor de Kock

Gorinchem wil eenzaamheid onder ouderen drastisch omlaag brengen

De gemeente Gorinchem doet mee aan het landelijk actieprogramma Een tegen Eenzaamheid. Samen met vijftien andere gemeenten is ze hiervoor geselecteerd. Een tegen Eenzaamheid maakt deel uit van het Ouderenpact van minister Hugo de Jonge en moet de zorg aan ouderen drastisch verbeteren.

Gorinchem dankt de selectie aan het relatief hoge percentage ouderen dat zich eenzaam voelt. Uit de meest recente Gezondheidsmonitor blijkt dat 56 procent zich eenzaam tot zeer eenzaam voelt. De gemeente scoort daarmee hoog ten opzichte van de omliggende gemeenten, maar ook landelijk.

,,De zestien gemeenten die zijn geselecteerd voor deelname aan het landelijk programma variëren van groot tot klein’’, licht gemeentewoordvoerder Wilma de Jong toe. ,,Maar ze komen overeen dat er 56 procent of meer eenzame ouderen zijn.’’

Betrokkenheid

Quote

De selectie betekent niet dat we tot nu toe niets gedaan hebben

Wilma de Jong (woordvoerder gemeente Gorinchem)

Wethouder Eelke Kraaijeveld zet volgende week vrijdag samen met presentatrice Marianne van den Anker, ambassadeur voor het programma, zijn handtekening. ,,Daarmee zetten we de eerste stap benodigd voor deelname: bestuurlijke commitment. Die betrokkenheid is een van de vijf pijlers van het programma’’, zegt De Jong.

Vervolgens moet er een sterk netwerk binnen de gemeente Gorinchem komen, met partners die samen het probleem aanpakken. ,,De derde pijler is heel belangrijk: betrek eenzame mensen bij het zoeken naar een oplossing.’’

Daaruit moet een plan komen dat ervoor zorgt dat ook in de toekomst ouderen niet langer vereenzamen. ‘Werk aan een duurzame aanpak’, zo luidt de opdracht. En die eindigt met een evaluatie als sluitstuk van het actieprogramma.

De selectie levert Gorinchem in elk geval financiële middelen op om eenzaamheid aan te pakken. Hoeveel geld precies is nog niet duidelijk.

SeniorFit

,,Het betekent niet dat we tot nu toe niets gedaan hebben. In de stad zijn veel activiteiten die eenzaamheid moeten tegengaan, zoals inloopochtenden en het pop-up restaurant voor senioren’’, aldus woordvoerder De Jong.

Begin volgend jaar start de gemeente SeniorFit, een beweegprogramma dat ook sociaal isolement moet doorbreken, voor ruim duizend ouderen in de Gildenwijk.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!