Volledig scherm
Het stadhuis in Gorinchem. © Google Maps

Gorinchem wil minder externe bureaus inhuren

De gemeente Gorinchem wil de inhuur van externe bureaus drastisch reduceren en veel meer inzetten op de kennis en kunde van de eigen ambtenaren. Dat vraagt om een cultuuromslag, maar om deze te bewerkstelligen is een deskundige ingehuurd.

Het gaat om Henk-Jan Donderwinkel. Hij verdiende als deskundige al eerder zijn sporen op dit gebied. ,,We willen op korte termijn de gemeentelijke organisatie veranderen. Daarbij wordt gekeken naar de huidige structuur en de heersende cultuur'', licht een gemeentewoordvoerder toe.

Donderwinkel moet er volgens de woordvoerder voor zorgen dat er in het stadhuis een zogeheten ja-cultuur ontstaat. Coalitiepartijen Stadsbelang en Democraten Gorinchem gaven al tijdens de verkiezingscampagne aan dat de voorbije jaren naar hun mening te vaak 'nee' of 'kan niet' uit de kamer van het stadhuis klonk.

Verkokering

,,Bij die ja-cultuur moeten voor medewerkers kansen komen om zich te ontwikkelen door het volgen van opleidingen'', verduidelijkt de woordvoerder. ,,Tegelijkertijd moet de nieuwe aanpak leiden tot integraal werken - waarbij er dus door alle betrokkenen gelijk wordt samengewerkt. Dit zorgt voor kortere lijnen en bovendien gaat het verkokering tegen.'' Bij dat laatste wordt bedoeld dat er slechts vanuit een bepaald perspectief naar een onderwerp of plan wordt gekeken.

Hoe ver Donderwinkel inmiddels is met zijn plan van aanpak, kan de woordvoerder nog niet zeggen. ,,In september wordt meer duidelijk: dan staat een uitleg aan de raad gepland.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland