Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Gorinchem wil stukjes achtertuin terug

Wie in Gorinchem woont en gebruik maakt van gemeentegrond, bijvoorbeeld als verlenging van de achtertuin, moet die grond weer afstaan of ervoor gaan betalen. De gemeente eist 260 van die tuintjes weer op.

Grond die van de gemeente is, wordt regelmatig gebruikt door inwoners. Gorinchem heeft geïnventariseerd hoeveel van dit ‘snippergroen’ als achtertuin (of voortuin) wordt gebruikt en telde 260 stukken gemeentegrond die als zodanig gebruikt worden.  

Dat werd oogluikend toegestaan, maar als de gemeente de betreffende grond twintig jaar niet gebruikt, is er sprake van verjaring en krijgt de tuingebruiker de grond alsnog in bezit. Om dat te voorkomen en ook te zorgen dat er geen ‘ongelijke’ situaties meer zijn, is al dit zogeheten snippergroen in kaart gebracht.

Huren of kopen

Waar mogelijk krijgt de gebruiker de optie om de grond alsnog te kopen of te huren van de gemeente. Wat dat kost per vierkante meter, is niet bekendgemaakt. In sommige gevallen zal kopen of huren niet gaan: er zijn stukken grond die - bijvoorbeeld voor de verkeersveiligheid - altijd bereikbaar moeten zijn voor de gemeente. In dat geval moet er worden ontruimd.

Als eerste is de wijk Wijdschild aan de beurt. Inwoners die snippergroen gebruiken, krijgen een brief waarin staat om welk stuk grond het gaat en wat de mogelijkheden zijn. Daarna volgen de binnenstad, Gildenwijk en Lingewijk, gevolgd door de rest van de wijken en het buitengebied. Er zullen informatieavonden gehouden worden om inwoners op de hoogte te stellen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland