Volledig scherm
© Bogor Projectontwikkeling

Groen licht voor hotel mét gokhal op Oost II Gorinchem

Het nieuwe Van der Valk Hotel op het Gorcumse bedrijventerrein Oost II mag gebouwd worden. Mét een gokhal, ook al zijn heel wat raadsfracties mordicus tegen gokken.

Volledig scherm
© Bogor Projectontwikkeling
Quote

Gokken brengt gezinnen naar de rand van de afgrond

Karl Lutterkort

De Gorcumse gemeenteraad boog zich gisteravond over het bestemmingsplan voor het nieuw te bouwen Van der Valk-hotel in Gorinchem-Oost. Het 'amusino', de speelautomatenhal van Jack's Casino die daarin gaat huizen, had een meerderheid van de raad liever achterwege gelaten. Maar, zo benadrukte ook wethouder Arjen Rijsdijk: ,,Het hotel en de automatenhal zijn aan elkaar verbonden door eerdere besluitvorming.''

Het hotel komt er met het amusino, of het komt er niet. In 2012 heeft de Gorcumse raad namelijk al ingestemd met de mogelijkheid een speelautomatenhal in de gemeente toe te staan: mits die deel uitmaakt van een grotere ontwikkeling, zoals een hotel.

Een meerderheid van de partijen stemde daarom - met tegenzin - voor het plan. GroenLinks stemde tegen. ,,Wij zeggen ja tegen een hotel, maar nee tegen een gokhal. Die is er alleen om mensen geld afhandig te maken'', zei raadslid Ilhan Tekir. Ook de SP stemde tegen. ,,Gokken is een uitermate verslavende activiteit die gezinnen naar de rand van de afgrond brengt'', sprak SP'er Karl Lutterkort. Hij beaamde dat tegenstemmen een grote schadeclaim van Van der Valk kon betekenen, maar stemde uit principe tegen in de hoop dat er toch een raadsmeerderheid vóór zou zijn.

De partijen die met tegenzin voor stemden, staken hun kritiek niet onder stoelen of banken. De fractie CU-SGP had eerder een amendement aangekondigd dat de gokhal uit het plan zou kunnen halen, maar zag daar van af, omdat dat 'technisch niet haalbaar' bleek. De fractie 'moest'voor stemmen.

Het hotel aan de Franklinweg krijgt naast het amusino ook een bioscoop met bijna 600 stoelen. De raad was het wel unaniem eens over het gunstige effect van het hotel voor de werkgelegenheid.

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen