Volledig scherm
Raadsvergadering van college b&w Vijfheerenlanden. Foto ter illustratie. © Ricardo Smit

GroenLinks Vijfheerenlanden maakt zich zorgen om landbouwgif in de buurt bij woningen

GroenLinks vraagt de gemeente Vijfheerenlanden om onderzoek te doen naar de effecten van het gebruik van landbouwgif op mens en milieu. Aanleiding is het realiseren van twee woonhuizen naast een fruitteler in Lexmond.

Fractievoorzitter Erik van Doorn maakt zich zorgen om de (toekomstige) bewoners van die huizen, die vlakbij het perceel wonen waar het is toegestaan om bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Een richtlijn is dat huizen ten minste 50 meter afstaan van het gebied waar gespoten mag worden, maar daar wordt in dit plan niet aan voldaan. 

,,In een televisieuitzending van Zembla met als onderwerp ‘Bollengif in babyluiers’ wordt zelfs aangegeven dat er pesticiden worden aangetroffen in luiers van omwonenden op 250 meter afstand van plekken waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt’’, zegt Van Doorn.

Quote

,,Wel zullen de ontwikke­lin­gen op landelijk niveau met belangstel­ling worden gevolgd.’’

Het college van burgemeester en wethouders

Windhaag

In het Lexmondse plan wordt een wintergroene windhaag geplaatst die 1 meter hoger is dan de maximale hoogte van de fruitbomen. Dat moet de grootste spuitdrift tegenhouden.

GroenLinks ziet echter graag dat de gemeente zelfstandig onderzoek doet naar de effecten van het landbouwgif op mens en milieu, om tot nieuwe spuitzones te komen waar binnen niet mag worden gewoond.

Het college van burgemeester en wethouders laat in een schriftelijke reactie weten dat het niet voornemens is om dat te doen. ,,Wel zullen de ontwikkelingen op landelijk niveau met belangstelling worden gevolgd.’’

Het onderzoek van Zembla toont onder meer aan dat de bestrijdingsmiddelen ook in huizen terecht kunnen komen van mensen die dichtbij spuitzones wonen.

Radicaal anders

Naar aanleiding van de uitzending in Zembla, waarin deskundigen hun zorgen uiten om het gebruik van landbouwgif in de nabijheid van huizen, heeft minister Carola Schouten van Landbouw gezegd dat ‘het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen radicaal anders moet’.

Het college van B&W schrijft dan ook: ,,Als de regelgeving op landelijk niveau wijzigt, dan zullen wij uiteraard volgen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland