Geknotte wilgen bij het Almbos.
Volledig scherm
Geknotte wilgen bij het Almbos. © Cor de Kock

Groeten uit Giessen, het dorpje dat zoveel meer te bieden heeft dan ingeblikt groente en fruit

Fotograaf Cor de Kock neemt een kijkje bij toeristische trekpleisters in de regio. Deze week: Giessen. Veel mensen denken bij dit Brabantse dorp aan groenteproducent Hak. Het bedrijf, dat heel Nederland voorziet van groente en fruit in blik, is de belangrijkste werkgever in het dorp.

Maar Giessen is meer dan Hak. Het dorp kent een volledig gerestaureerd fort, dat gebouwd werd in de jaren 1878 tot 1881, ten zuidwesten van het dorp. Het doel was om een aanval op de nabij gelegen vesting Woudrichem te voorkomen. Het fort kent kruitkamers en een educatiepark met loopgraaf. Buiten het gebouw is een kanon te zien.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Fort Giessen.
Volledig scherm
Fort Giessen. © Cor de Kock
Gedenksteen.
Volledig scherm
Gedenksteen. © Cor de Kock

In de omgeving van Giessen kan er worden gewandeld in het Almbos met oude grienden. Het is een halve eeuw geleden aangeplant. Door zandwinning in de jaren zestig is in het midden een grote plas ontstaan. Naast het bos zijn nu een flink aantal geknotte wilgen te zien.

Ook de sluis is een bezoek waard. Deze wordt de Andelse Sluis genoemd, maar de locatie is écht Giessen. In de buurt van de sluis, op de grens van Noord-Brabant en Gelderland, staat een gedenkrots op de scheiding van de Maas en de Waal, onthuld door (destijds) koningin Wilhelmina. In de uiterwaarden van Giessen is op een terp de Hervormde kerk te vinden.

De Andelse Sluis in Giessen.
Volledig scherm
De Andelse Sluis in Giessen. © Cor de Kock
De kerk in Giessen.
Volledig scherm
De kerk in Giessen. © Cor de Kock

Rivierenland