Volledig scherm
Loopbruggetje om aan de overkant te komen. © Cor de Kock

Groeten uit ‘knikkerdorp’ Noordeloos

Fotograaf Cor de Kock neemt een kijkje bij toeristische trekpleisters in de regio. Deze keer bezoekt hij Noordeloos.

Oude melkbussen uit vervlogen tijden sieren het straatbeeld. Ze liggen pal voor een monumentale boerderij uit 1610. Noordeloos is vernoemd naar het gelijknamige riviertje dat dwars door het dorp stroomt. Het is daardoor in twee helften gescheiden. De wegen die parallel lopen aan het stroompje, dat later overgaat in de Giessen, zijn de Noordzijde en de Botersloot. Voor wie van de ene naar de andere kant wil, zijn er een aantal loopbruggetjes, maar ook bruggen voor fietsers en autoverkeer. 

Noordeloos staat ook bekend als het 'knikkerdorp’: sinds 1976 vinden jaarlijks de nationale Knikkerkampioenschappen plaats op het Ovale Stuiterplein. Verder kent Noordeloos ook een sterrenrestaurant: De Gieser Wildeman, waar gasten van heinde en verre komen om zich culinair te laten verwennen.

In de dorpskern staat het in 2002 door oud-premier Van Agt onthulde borstbeeld van verzetsleider Maarten Schakel. Hij zat vanaf 1940 tot 1945 in het verzet en werd in 1946 burgemeester van Noordeloos, Hoornaar en Hoogblokland.

Bekijk ook eerdere afleveringen van Groeten uit, waarvoor Cor de Kock een kijkje nam in WerkendamDussenMeerkerkGroot-AmmersGorinchemDe DonkNieuwpoortKinderdijkLeerdamSliedrechtde BiesboschAsperen en Herwijnen

Volledig scherm
Oude melkbussen uit vervlogen tijden sieren het straatbeeld. © Cor de Kock
Volledig scherm
De medewerkers van het sterrenrestaurant De Gieser Wildeman. © Cor de Kock
Volledig scherm
In de dorpskern staat het in 2002 door oud-premier Van Agt onthulde borstbeeld van verzetsleider Maarten Schakel. © Cor de Kock
Volledig scherm
© Cor de Kock

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Noordeloos en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (57%)
  • Niet mee eens (43%)
1543 stemmen