Volledig scherm
Uitwijk is gebouwd op een donk. Op de luchtfoto is dat nog een beetje te zien: de kerk ligt hoger dan de rest van het dorp. © Cor de Kock

Groeten uit Uitwijk, het dorp op de donk

Fotograaf Cor de Kock bezoekt regelmatig plaatsen in de regio. Om de week komen de mooiste foto’s in de rubriek Groeten uit. Deze week keek hij rond in Uitwijk. 

Op de luchtfoto is het nog een beetje te zien dat Uitwijk op een donk is gebouwd. De kerk ligt hoger dan de rest van het dorpje. De kerk is de blikvanger van Uitwijk. Volgens de geschiedenisboekjes dateren de oudste delen van het monumentale gebouw al uit 1100. 

Woonden er eeuwen geleden slechts 200 mensen in het dorp, anno 2019 is dat aantal ruimschoots verdubbeld. Een deel van het dorp kocht hammen en worsten bij slager Piet van der Nat. Die had een speciaal rookhok waar de worsten en hammen werden gerookt totdat ze konden worden verkocht. Een kennis van de bejaarde huisslachter wilde wel op de foto bij het rookhok. 

Opvallend in Uitwijk is de muziektent van fanfare Juliana. De fanfare bestaat al 92 jaar. De tent waarin ze spelen is drie jaar geleden grondig opgeknapt en staat er nu weer netjes bij. Dat geldt ook voor de dorpspomp. De pomp wordt beschermd door betonnen palen omdat een jaar of tien geleden de pomp omver werd gereden door een vrachtwagen. De pomp was nog niet rechtgezet of een paard en wagen reden het gevaarte weer tegen de grond. Naast de kerk telt Uitwijk nog een rijksmonument, de Langgevelboerderij uit 1650.

Volledig scherm
Een kennis van de bejaarde huisslachter wilde wel op de foto bij het rookhok © Cor de Kock
Volledig scherm
Opvallend in Uitwijk is de muziektent van fanfare Juliana © Cor de Kock
Volledig scherm
Naast de kerk telt Uitwijk nog een rijksmonument, de Langgevelboerderij uit 1650. © Cor de Kock
Volledig scherm
Uitwijk heeft een dorpspomp, die een jaar of tien geleden omver werd gereden door een vrachtwagen. © Cor de Kock

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Uitwijk en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland