Volledig scherm
De regio rond Gorinchem is vaker oefengebied: zo zet in 2013 een Chinook in het buitengebied van Nieuwendijk Duitse troepen aan de grond tijdens een grote internationale oefening. © Ricardo Smit

Grote oefening met laagvliegende heli’s in regio Gorinchem

Niet verbaasd opkijken wanneer woensdag en donderdag ineens een militaire helikopter bijzonder laag komt over vliegen: het Defensie Helikopter Commando van vliegbasis Gilze-Rijen traint in het luchtruim boven de regio Gorinchem. De heli’s ondersteunen speciale eenheden van het Korps Mariniers bij een grote oefening.

Deze draagt de naam Thunder Poseidon en speelt zich woensdag en donderdag af in de regio ten noorden van Gorinchem.  De operatie startte maandag in de regio rond Werkhoven, gelegen ten oosten van Utrecht. Ook vandaag en woensdag is die regio het oefengebied. Al verplaatst deze zich woensdag ook naar de regio Gorinchem. In principe komen de militairen tussen 9.00 en 21.00 uur in actie.

,,Tijdens deze oefening wordt door helikopters lager gevlogen dan normaal’’, licht een woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando toe. ,,Dit betekent echter niet dat er continu laag wordt gevlogen. Maar voor de aard van de oefening is het wel nodig dat er lager wordt gevlogen dan gewoonlijk.’’

Klachten melden

Het is niet uit te sluiten dat de heli’s troepen aan de grond zullen zetten, want er nemen Chinooks en Cougars aan de oefening deel. Dit zijn transporthelikopters voor zowel materieel als bemanning. Ook zijn er Apache-helikopters in de lucht. Deze worden ingezet voor gevechtshandelingen die eveneens worden gesimuleerd.

,,We proberen te voorkomen dat bewoners van de regio overlast van de oefening ondervinden’’, aldus de woordvoerder. ,,Mochten er klachten zijn, dan zijn deze bij ons te melden.’’ Defensie heeft hiervoor een speciaal klachtenformulier.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland