Hardinxveld gaat inwoners meer betrekken bij plannen om van imagoprobleem af te komen
De gemeente Hardinxveld-Giessendam gaat inwoners meer betrekken bij het maken van nieuwe plannen. Het doel is om burgerparticipatie naar een hoger plan te tillen. En dat is nodig. De Rekenkamer concludeerde een jaar geleden dat de gemeente ‘een imagoprobleem’ heeft en gaf het dringende advies het vertrouwen van de inwoners snel terug te winnen.
De Rekenkamer deed een half jaar onderzoek naar hoe het is gesteld met de manier waarop inwoners mogen meedenken en -praten over onderwerpen in de gemeente. De commissie hield twee projecten tegen het licht: de renovatie van het Peulenpark en bouwproject IJzergieterij.
Conclusie: het betrekken van inwoners bij beleid staat nog erg in de kinderschoenen. ,,In vergelijking met andere gemeenten heeft Hardinxveld-Giessendam maar weinig ervaring met participatietrajecten, en is men er niet in geslaagd om sinds 2013 veelvuldig te experimenteren en te leren van deze experimenten,” aldus het rapport.
Hardinxveld gaat nu beleid maken om meer inwoners bij plannen te betrekken. Daarbij richt de gemeente zich ook op groepen, die normaal gesproken niet zo snel hun vinger opsteken. ,,Van groepen jongeren tot jonge ouders met drukke agenda’s, en van mensen met een verstandelijke beperking tot ouderen.”
Eigen initiatief stimuleren
De zogenoemde burgerparticipatie moet meer centraal staan in de manier van werken van de gemeente. ,,Nieuwe vormen van participatie zullen gebruikt worden om het participatieproces te verbeteren, zowel digitaal als fysiek. Bij onderwerpen die de gemeente zelf initieert, betrekken we zoveel mogelijk inwoners. We stimuleren eigen initiatief bij inwoners en communiceren vooraf met elkaar wat ieders rol is in het verdere proces. De verwachtingen zullen aan al aan het begin helder zijn voor alle betrokkenen.”
Het besef dat we elkaar nodig hebben en goed moeten samenwerken is er meer dan ooit
Met participatie wil Hardinxveld-Giessendam de kloof tussen overheid en inwoners verkleinen: ,,Het besef dat we elkaar nodig hebben en goed moeten samenwerken is er meer dan ooit. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze samenleving.”
De Rekenkamer was vorig jaar hard in zijn oordeel. De Rekenkamer bestudeerde documenten, beleidsstukken, interviewde de burgemeester, hield enquêtes onder raadsleden en ambtenaren en sprak met bewoners die betrokken waren geweest bij de twee projecten. Die uitten eerder al forse kritiek op de gemeente.
Omwonenden van het Peulenpark hadden het gevoel dat het plan om het park te renoveren al in kannen en kruiken was toen ze er voor het eerst over hoorden. Gesprekken met de gemeente kwamen niet op gang en omwonenden van de toekomstige wijk IJzergieterij voelden zich niet serieus genomen. Die laatste groep is nog altijd in een juridisch gevecht verwikkeld met de gemeente. Hoewel ze al twee keer bot vingen bij de Raad van State, wordt later dit jaar nog een bodemprocedure gevolgd om de IJzergieterij tegen te houden.
Negatieve indruk
Verder kwam in het onderzoek naar voren dat de gemeente in het verleden een negatieve indruk heeft gemaakt, als het gaat om het betrekken van bewoners. ,,Deze negatieve erfenis zorgde voor een argwanende houding. Op basis van negatieve ervaringen in het verleden, zijn inwoners minder snel geneigd mee te werken of start de gemeente nieuwe trajecten met een achterstand”, aldus de Rekenkamer, die het logisch vindt dat inwoners met argwaan naar de gemeente kijken wanneer zij eerder negatieve ervaringen hebben gehad.
Daarom wordt schoon schip gemaakt. Bij elk project wordt gekeken of en hoe inwoners kunnen worden betrokken. Daarbij moet maatwerk het uitgangspunt zijn, eventueel met hulp van een deskundige. De gemeenteraad praat donderdagavond over het plan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kinderburgemeester Lolia geeft collega van het Gorcums Timmerdorp haar ambtsketen
Kinderburgemeester van Gorinchem Lolia Hammed heeft maandagmiddag de burgemeester van het Timmerdorp haar ambtsketen gegeven. De twee wethouders die het dorp ook heeft, waren erbij. Honderden kinderen zijn Buiten de Waterpoort begonnen met de bouw van hun hutten. -
PREMIUM
Dealer (22) in proeftijd betrapt op cocaïnehandel: ‘Had geld nodig, anders kon ik ons gezin niet onderhouden’
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Locatie voor nieuw gemaal en boezemkanaal in Hardinxveld-Giessendam bekendgemaakt
De locatie voor het nieuwe gemaal en boezemkanaal in Hardinxveld-Giessendam is door het College van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rivierenland bekendgemaakt. Naar verwachting wordt het nieuwe gemaal vanaf 2026 in gebruik genomen.
-
PREMIUM
Rapport: Gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft imagoprobleem
De gemeente Hardinxveld-Giessendam moet dringend het vertrouwen zien terug te winnen van haar inwoners. Die aanbeveling doet de Rekenkamer in een rapport over burgerparticipatie. ,,De acties van de gemeente liggen onder een vergrootglas en eventuele fouten of onhandigheden in het proces kunnen de gemeente extra zwaar worden aangerekend.’’ -
PREMIUM
Omwonenden Hardinxveldse IJzergieterij vangen weer bot
De Raad van State heeft voor de tweede keer een verzoek van omwonenden afgewezen om woningbouwplan IJzergieterij in Hardinxveld-Giessendam te blokkeren. Later dit jaar of begin 2022 wordt nog een bodemprocedure gevoerd, in de hoop de bouw tegen te houden. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.