Volledig scherm
Het Hobbelpaardje/'t Knaapje. © Cor de Kock

Hardinxveld ontdekte pas na klacht dat kledingzaak Het Hobbelpaardje al 21 jaar in ‘verboden pand’ huist

Dat de 21 jaar oude winkel Het Hobbelpaardje/’t Knaapje al die jaren niet in een pand aan de Binnendams in Hardinxveld-Giessendam had mogen huizen, wist de gemeente Hardinxveld-Giessendam zelf ook niet. Als niemand geklaagd had, had de tweedehandswinkel er gewoon kunnen blijven zitten.

Dat er in het pand alleen ‘gewoond’ mag worden en geen winkel gerund, is pas aan het licht gekomen bij een onderzoek, vorig jaar, laat de gemeente desgevraagd weten. Dat onderzoek werd gedaan nadat iemand geklaagd had over het bestaan van de tweedehandskinderkledingzaak. Dat onderzoek moest gebeuren, want de gemeente gaat niet zelf actief op jacht naar overtredingen, maar is bij zo’n handhavingsverzoek verplicht om uit te zoeken of de klager een punt heeft.

Verjaring

,,De reden dat het Hobbelpaardje 21 jaar ongemoeid is gelaten, is dat de gemeente niet op de hoogte was van de strijdigheden met het bestemmingsplan. Dit is pas na onderzoek aan het licht gekomen”, laat Hardinxveld-Giessendam via een woordvoerder weten. Dat 21 jaar wel een hele lange tijd is doet daar niets aan af: er is volgens de gemeente in dit geval geen sprake van verjaring.

Het Hobbelpaardje/’t Knaapje heeft een jaar de tijd gekregen (tot eind januari) om te verhuizen naar een winkelpand ‘nabij de winkels in de Peulen of Boven-Hardinxveld’. Dat pand moet dan de bestemming ‘detailhandel’ hebben. De eigenaressen zeggen een winkelpand niet te kunnen betalen en zien zich gedwongen de zaak op te doeken. Inmiddels zijn ze een petitie gestart in de hoop dat er een andere oplossing komt. In de gemeenteraad heeft de ChristenUnie vragen gesteld. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland