Volledig scherm
Het woonwagenkampje achter het gemeentehuis in Hardinxveld-Giessendam © Cor de Kock

Hardinxveldse woonwagenbewoners zijn boos op gemeente

Bewoners van het woonwagenkampje in Hardinxveld-Giessendam zijn ‘boos en verdrietig’ dat hun woonplek in een gemeentelijk stuk wordt omschreven als ‘risicogebied voor ondermijnende activiteiten’. Hun woordvoerder, oud-wethouder Paul Letterie, wil dat de omstreden passage in de Startnotitie Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 wordt geschrapt.

In het gewraakte stuk staat onder meer dat vanuit het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) en de politie signalen van ondermijnende criminaliteit naar voren komt. Zo wordt gewezen op de mogelijke aanwezigheid van mensenhandel, witwassen, drugscriminaliteit en spookbewoning. De mogelijke locaties: havengebied, bedrijventerreinen én het woonwagenkamp. 

,,Uit gesprekken met de bewoners van het woonwagencentrum bleek dat er boosheid en verdriet heerst. En een gevoel van: zie je wel, zo wordt er dus over ons gesproken en gedacht’’, aldus Letterie, die een rectificatie eist of het laten schrappen van de passage. ,,De burgemeester en de politie hebben mij immers laten weten dat er bij hun beste weten geen criminele activiteiten in het woonwagenkamp plaatsvinden. De hele startnotitie is discriminerend van aard, misplaatst en riekt naar smaad.’’

De gemeente schrapt toch niets uit de notitie, laat een woordvoerder weten. Hij bestrijdt dat de tekst een direct verband laat zien tussen criminele activiteiten en het kamp.    

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland