Volledig scherm
Ton Heintz uit Gorinchem trotseert de storm. Hij fotografeerde vandaag dit schip op de Merwede. © Ton Heintz

Herfststorm in de regio

UpdateHet land wordt vandaag door de eerste herfststorm geteisterd. Ook in onze regio hebben we met ongemak te maken. Inmiddels is het weeralarm terug geschaald tot code geel, waar het eerst oranje was. Dit op advies van het KNMI.

Gedurende de dag sneuvelden de nodige bomen. Aan de Tiendweg in Leerdam werd noodgedwongen een grote treurwilg gesnoeid omdat enkele takken gevaarlijk over de weg helden. In Hoornaar viel een boom om over de Groeneweg. Deze is verwijderd door de brandweer.

Volledig scherm
In Giessenburg viel een boom op een huis, aan de Koevelaan. © AD

Bij het ongeval op de Kloevelaan in Giessenburg kwam een boom deels op een woning terecht. Onduidelijk is hoe ernstig de materiële schade hier is. De boosdoener is inmiddels weggehaald.

Voor alle kustprovincies, dus ook voor Zuid-Holland geldt een deel van de dag Code Oranje nu vandaag de eerste najaarsstorm zich aandient. Vooral aan de kust worden zware windstoten verwacht van 100 tot 110 km/uur, meer landinwaarts van 80 tot 100 km/uur. Rond 10 uur waaide het windkracht 6 in de regio Gorinchem. Het heftigst wordt het tussen 10 en 16 uur, zo is de verwachting. In een najaarsstorm die al in deze periode plaatsvindt is het grootste risico dat bomen omwaaien omdat die nog volop in het blad zitten.

Windstoten

De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid laat weten een tiental meldingen te hebben gehad over stormschade. In Giessenburg viel een boom op een huis en in Bleskensgraaf moest de brandweer in actie komen om zonnepanelen veilig te stellen. Bij een pand aan de Bomkade in Dordrecht waaide de dakbedekking eraf. Verder kwam er ook een aantal meldingen binnen over omgewaaide bomen of grote takken die op de weg waren beland.

Inmiddels worden in de regio Gorinchem windstoten gemeten van ruim 80 km/uur. Het advies is om met lege vrachtwagens, aanhangers en caravans niet over bruggen te rijden.

Check hier de livestream van de verkeerscamera van de VID bij de Merwedebrug in Gorinchem. 

poll

De borden 'Gorinchem-centrum' moeten vervangen worden door borden 'Gorcum-Vesting'

  • Eens, dat spreekt veel meer aan (51%)
  • Oneens, het is toch gewoon een centrum (49%)
641 stemmen