Het perceel in Herwijnen waar Defensie een radar wil bouwen.
Volledig scherm
Het perceel in Herwijnen waar Defensie een radar wil bouwen. © Cor de Kock

Herwijnen krijgt toch militaire radar: meerderheid Eerste Kamer stemt voor regeling die bouw toestaat

De bouw van een militair radarstation in Herwijnen mag doorgaan. Een meerderheid van de Eerste Kamer geeft Defensie toestemming om de bouw door te zetten tegen de zin van de gemeente West Betuwe. 

Een meerderheid van de partijen in de Eerste Kamer, te weten VVD, Forum voor Democratie, CDA, D66, en ChristenUnie stemde dinsdagmiddag in met een ‘rijkscoördinatieregeling’ die er voor zorgt dat het ministerie van Defensie zich op het landsbelang mag beroepen en lokale besluitvorming (West Betuwe wil de radar tegenhouden) mag negeren. 

34 van de 75 Kamerleden stemden tegen, maar dat was niet genoeg. Hun voornaamste bezwaar is het feit dat Defensie zowel de Eerste als Tweede Kamer nog moet informeren over de gezondheidseffecten van meerdere stralingsbronnen in één dorp. Dat onderzoek is nog niet gereed. Ook zou Defensie nog onderzoeken of er niet alsnog een alternatieve plek gevonden kan worden, gezien de weerstand in Herwijnen. Ook dit onderzoek naar alternatieve locaties is nog niet vrijgegeven. 

Dwingende noodzaak

,,Het is ons daardoor niet zeker of er wel een dwingende noodzaak is om die radar in Herwijnen neer te zetten. We kunnen daardoor niet instemmen dus stemmen wij tegen’’, aldus Ruud Koole (PvdA). SP’er Rik Janssen is niet te spreken over de werkwijze van Defensie: ,,We zijn op het verkeerde been gezet’’, sprak hij. ,,Het onderzoek stond op het punt van afronding, werd twee weken geleden aan ons geschreven. Maar het is nog niet klaar. Nu instemmen met de regeling is het belonen van slecht gedrag en het opzij zetten van de lokale democratie.’’

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie).
Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie). © ANP

Een motie van de Fractie-Otten om te pogen de KNMI-radar weg te halen en de militaire radar op die plek te zetten - zodat Herwijnen geen dubbele portie straling heeft - haalde het niet. Wel heeft staatssecretaris Visser enkele weken geleden al toegezegd dat ze die optie met het weerinstituut zou bespreken. 

Regels

Het is na de stemming nog niet honderd procent zeker dat de radar aan de Broekgraaf in Herwijnen komt, maar de kans wordt daarmee wel groter. West Betuwe heeft eerder dit jaar al aangegeven alle mogelijkheden aan te grijpen om de bouw van de radar alsnog tegen te gaan. Staatssecretaris Barbara Visser benadrukte de afgelopen weken steeds dat Defensie ‘niet haar goddelijke gang’ kan gaan als de Eerste Kamer instemt. Er kan als er eenmaal een plan ligt, bezwaar gemaakt worden, ook door inwoners van Herwijnen. En Defensie moet zich evengoed aan alle Europese (milieu)regels houden.

Rivierenland