Volledig scherm
Wethouder Cees Taal bij een bezoek aan het Glasmuseum in Leerdam. © Ricardo Smit

Het Leerdamse Glasmuseum verhuist het depot en gaat op zoek naar de eigen verborgen schatten

Welke verborgen schatten heeft het Glasmuseum van Leerdam in bezit? Het museum gaat het depot verhuizen én opnieuw inventariseren.

Op een zolderkamer in het pand van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam staan nu dozen vol glazen kunstwerken. Het gaat om werken die het museum kreeg of aankocht, maar waarvoor in de vitrines geen ruimte was. Vele objecten liggen al jaren ‘verborgen’ - zoals overigens gebruikelijk in museumdepots - maar een nieuwe inventarisatie moet in beeld brengen welke pareltjes er tussen zitten.

Het Glasmuseum en de gemeente Vijfheerenlanden zochten de afgelopen periode naar een nieuwe ruimte voor het depot van het museum, om een goede inventarisatie te kunnen maken. Die is nu tijdelijk gevonden in een gebouw aan het Dokter Reilinghplein in het centrum van de stad.

Fantastisch nieuws

,,Het is fantastisch nieuws dat het Glasmuseum deze kunstwerken straks kwijt kan in het voormalige pand van de ABN Amro’’, zegt wethouder Cees Taal. De gemeente kocht dat pand, dat naast het gemeentehuis van Leerdam ligt, vorig jaar aan maar volgens de wethouder wordt het nu maar ‘marginaal’ gebruikt. ,,Op deze manier zetten we het Glasmuseum nog meer in het zicht.’’

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Het bankgebouw aan het Dokter Reilinghplein in Leerdam. © Cor de Kock

Het is een diepe wens van de politieke partijen van Vijfheerenlanden om het hele Glasmuseum, dat nu op de Lingedijk is gevestigd, te verhuizen naar de binnenstad van Leerdam. Maar zo ver is het nog niet. ,,Dit staat helemaal los van deze plannen’’, benadrukt Taal. De gemeente gaat eerst vanaf volgend jaar onderzoeken wat er bij zo’n verhuizing komt kijken en of het tot de mogelijkheden behoort.

Historische collectie

Quote

Eventuele verhuizing van het Glasmuseum naar het centrum van de stad, staat los van deze plannen

Wethouder Cees Taal

Behalve het depot van het Glasmuseum, verhuist ook de historische collectie van de gemeente Vijfheerenlanden naar het ABN Amro gebouw. Ook die lag op een zolder (van het voormalige raadhuis van Leerdam). De conservator van de gemeente Vijfheerenlanden gaat in de nieuwe opslagruimte alle voorwerpen van de historische collectie bekijken, om daarna te besluiten wat er nog met de kunst kan worden gedaan.

Hoewel het in eerste instantie niet de insteek is, wordt wel nagedacht over het toegankelijk maken van de voorwerpen voor bezoekers. Taal: ,,We zetten niet meteen de deur open, maar behalve de opslagruimte is er in het gebouw ook plek om wat van de objecten te laten zien. Wie weet dat daar in de toekomst nog gebruik van kan worden gemaakt.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland