Volledig scherm
Jos Bakker bij het beeld De Zalmvisser op de Rijkswal in Woudrichem. © John Schouten

'Het visrecht in Woudrichem moet altijd bevochten worden'

Niet Jacoba van Beieren, maar Diederik Loef van Horne gaf Woudrichem het visrecht. De historie wordt tot op de dag van vandaag gevolgd. Jos Bakker schreef er een boek over.

Quote

Het recht om te vissen beperkt zich tot de inwoners van de oude gemeente

Jos Bakker

Zo nu en dan hoor je het nog wel eens: Jacoba van Beieren heeft de inwoners van Woudrichem het visrecht verleend op de wateren rond het dorp.

Misverstand
Een hardnekkig misverstand. Voor de toenmalige gemeenteambtenaar Jos Bakker was het ruim 35 jaar geleden al reden na te gaan of dit wel klopte. Zijn onderzoek resulteerde in het boekje Het visrecht van de poorters en poorterkinderen van Woudrichem, een uitgave van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena in samenwerking met het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem.

Die laatste heeft het in een herziene uitgave gepresenteerd,. Behandelde de eerdere uitgave de ontwikkelingen van het visrecht in de periode 1362-1980, Bakker heeft het aangevuld met de ontwikkelingen tot 2015. Daaruit blijkt wel dat het Woerkumse visrecht verre van statisch is. Integendeel. Tot op de dag van vandaag is het actueel.

Jacoba van Beieren mag dan wel in Woudrichem pontificaal zijn afgebeeld, zij heeft niets met het unieke Woudrichemse visrecht van doen. Die eer komt toe aan Diederik Loef van Horne, die op 3 juni 1362 aan de poorters en poorterskinderen van Woudrichem het gebruiksrecht gaf van zijn visserij binnen de heerlijkheid Altena. Los nog van de vraag of het visrecht nog bestaat, rijst de vraag: wie zijn de poorters en poorterskinderen vandaag de dag?

Privilege
Het was bijvoorbeeld ook een actueel onderwerp ten tijde van de gemeentelijke herindeling van 1973 toen Woudrichem opging in een nieuwe gemeente. Werden daardoor, om een voorbeeld te noemen, de inwoners van Rijswijk en Almkerk ook poorters en poorterskinderen van Woudrichem en daardoor bezitters van het visrecht? Bakker is daar helder over: dat is niet het geval. Het recht, het privilege, beperkt zich tot inwoners van de vroegere, de oude gemeente Woudrichem. Het is de Coöperatieve Visscherijvereniging De Hoop die nog altijd het visrecht voor de inwoners van Woudrichem behartigt. Iemand die geen lid is van de vereniging is en in de Woudrichemse wateren wil vissen, heeft een vergunning van deze vereniging nodig.

Het boek is voor 27,50 euro verkrijgbaar bij het Visserijmuseum.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

  • Een goed idee! Zo komen er tenminste mensen op af (6%)
  • Prima, je moet toch reclame kunnen maken (13%)
  • Slecht, 35 meter is veel te hoog (10%)
  • Erg slecht plan, het leidt alleen maar af (71%)
1037 stemmen