Volledig scherm
Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op dit moment hebben 5,7 miljoen Nederlanders hun keuze geregistreerd in het donorregister. © ANP

Hoeveel orgaandonoren zijn er in jouw gemeente? Gorinchem is koploper

Gorcumers hebben zich het vaakst laten registreren als orgaandonor. Bijna een kwart van alle inwoners van 12 jaar en ouder is officieel genoteerd als iemand bij wie na overlijden één of meerdere organen worden afgestaan. De 'koppositie’ wordt gedeeld met de voormalige gemeente Giessenlanden, inmiddels onderdeel van de fusiegemeente Molenlanden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat gebruikte hiervoor gegevens uit het donorregister, waarin staat welk deel van de Nederlanders van 12 jaar en ouder wel, of juist géén toestemming geeft voor orgaandonatie.

Onderaan dit artikel vind je een overzicht van alle gemeenten.

Als goede tweede in de ranglijst voor dit gebied eindigt Woudrichem met een percentage van 23 procent van dit deel van de bevolking dat donor is. Omgerekend naar concrete aantallen zijn dit 3100 mensen.

In totaal hebben 3,7 miljoen Nederlanders in het donorregister aangegeven organen af te willen staan na hun overlijden. Bijna twee miljoen mensen hebben aangegeven dit expliciet niét te willen doen. Vooral in gelovige gemeenten zitten veel van de mensen uit de laatste categorie. Om die reden scoort Aalburg (18 procent) laag, net als Hardinxveld-Giessendam.

Per 1 juli 2020 wordt een nieuwe Donorwet ingevoerd die ervoor zorgt dat iedereen vanaf achttien jaar automatisch in het register wordt opgenomen. Bij deze mensen staat aangegeven dat zij geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie, tenzij zij een andere keuze vastleggen. Op dit moment hebben zo’n zes op de tien 12-plussers nog geen voorkeur vastgelegd.

Rivierenland