Volledig scherm
© Hans Roest

Hoge Raad handhaaft straf schilderijenroof uit Leerdams Hofje

De Hoge Raad handhaaft de straf tegen een man uit Diemen die betrokken was bij de schilderijenroof in het Leerdamse Hofje van mevrouw Van Aerden.

Eén van de vier mannen die in 2012 door de Dordtse rechtbank waren veroordeeld voor heling van de twee in 2011 gestolen schilderijen van Frans Hals en Jacob van Ruysdael, ging in cassatie. Hij legde zich niet neer bij de straf die hij in Hoger Beroep eind 2015 opgelegd had gekregen.

De straf was in Hoger Beroep al fors lager dan het vonnis van de Dordtse rechtbank in 2012. Toen werden aan de vier straffen uitgedeeld van 30 tot 24 maanden. In Hoger Beroep werd dat teruggebracht naar 103 dagen, de lengte van het voorarrest, aangevuld met een werkstraf van 240 uur.

Pseudokoper

Bij de Hoge Raad voerde de verdediging van de man uit Diemen aan, dat bij de opsporing van de twee schilderijen ten onrechte gebruik was gemaakt van een pseudokoper. De politie wist de schilderijen te onderscheppen door een burger als pseudokoper en vertegenwoordiger van een verzekeringsmaatschappij in te zetten. Volgens de advocaat was daardoor sprake van uitlokking. De Hoge Raad ging daar niet in mee.

De waarde van het schilderij van Frans Hals werd geschat op 15 miljoen euro, de Van Ruysdael op een ton. Beide schilderijen waren in 1988 ook al eens uit het Hofje gestolen. Toen werd ook tipgeld betaald.

De vier mannen hoopten zes ton op te strijken van het vindersloon dat was uitgeloofd voor het terugbezorgen van de twee topstukken.