Volledig scherm
Wat is er leuker dan een handje van de Sint? Een high five van de Goedheiligman natuurlijk! Deze kinderen grijpen hun kans bij de drukbezochte intocht in Gorinchem. © Ricardo Smit

Honderden kinderen juichen Sinterklaas en Pieten toe in Gorinchem

Daar zijn ze weer! In een lekker oud-Hollands, waterfris novembertemperatuurtje kwam zaterdagmorgen de stoomboot de Gorcumse Lingehaven binnengevaren. Honderden kinderen juichten de entree van Sinterklaas en zijn Pieten enthousiast toe.

Het is een aandoenlijke parade op de derde zaterdagochtend van november, van alle kanten van de stad het centrum binnen slingerend. Met de Pietenpakken aan of papieren mijters op het hoofd fietsen peuters en kleuters aan de zijde van hun ouders of in kinderzitjes naar hun favoriete happening van het jaar: de intocht.

Al op de Kalkhaven, omstreeks kwart voor tien, roept een jochie uit dat hij de stoomboot hoort, ongetwijfeld vader en moeder tot haast aansporend. De zorgen zijn onnodig. De minuten duren natuurlijk eindeloos voor de gelovigen, maar tijd is tijd voor een goedheiligman. Vanaf het moment dat de Praatjespiet de muziek aanzet, boven aan de trappen van het Eind, kan het echte aftellen beginnen.

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Topdrukte in de Lingehaven als Sinterklaas en zijn gevolg aanmeren. © Ricardo Smit

Haast om klokslag tien uur vallen de kinderstemmen rondom de Lingehaven even stil, als een luide toeter klinkt van achter de sluisdeuren. De stilte duurt nauwelijks twee tellen, tot iedereen beseft wie er verantwoordelijk is voor dat plotse kabaal. Kapiteinspiet of Stuurmanpiet of Toeterpiet of wie dan ook; hoe dan ook: de stoomboot is daar!

Aan burgemeester Reinie Melissant het genoegen om na aanmeren het eerst de hand te schudden van Sint Nicolaas en samen, voortgegaan door de Pietenband, richting Grote Markt te wandelen voor de officiële ontvangst op het bordes van het Gorcums Museum. Die beleeft schrijver dezes niet meer mee. Na drie halve pepernoten en vier harde showtoeters van de aangemeerde pakjesboot is de intocht voor zijn nog iets te jonge telg enerverend genoeg geweest.

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
De kinderen wachten in spanning op de komst van de Sint en zijn pieten. © Ricardo Smit

Zij kan Sint en Piet de komende weken nog eens bezoeken in het Huis van Sint Nicolaas in Gorinchem. Daar kunnen kinderen vanaf woensdag 20 november (op woensdagmiddagen, koopavonden en -zondagen en zaterdagen) op bezoek gaan bij Sinterklaas en de Pieten. 

De openingstijden zijn te vinden op www.sintnicolaasteam.nl. Het Huis van Sint Nicolaas is dit jaar te vinden in de Gasthuisstraat.

Volledig scherm
Pieten in alle soorten en maten bij de intocht in Gorinchem. © Ricardo Smit

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland