Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Huisartsen Gorinchem, Leerdam en omstreken redden het nog nét, maar blijf vooral mondkapjes brengen

In Gorinchem en omstreken redden huisartsen het nog net met de huidige voorraad mondmaskers. Desondanks zijn alle praktijken heel erg blij met iedere extra lading die ze kunnen krijgen. Let wel: ze moeten minimaal de sterkte ‘FFP2' hebben. 

Huisartsenpost Giessen-Rijswijk werd woensdag blij verrast door bedrijven en particulieren die mondmaskers kwamen brengen. Daar is de voorraad nu voldoende. De andere huisartsenposten in de hele regio zijn ook dolblij met alles wat ze nu kunnen krijgen, mits de maskers een beschermingsgraad FFP2 of FFP3  hebben. 

,,Wij zorgen continu dat er een voorraad van beschermende sets is op iedere huisartsenpraktijk. Tot nu toe gaat dat goed, we kunnen voldoen en bij een tekort gaan we na wie er nog wat heeft liggen”, zegt directeur Angela Vermeulen van Huisarts en Zorg, het overkoepelende orgaan van huisartsen in onze regio.

Tandartsen en schilders

Dat bedrijven en particulieren mondmaskers komen brengen noemt ze ‘hartverwarmend’. ,,Hubo in Sleeuwijk bijvoorbeeld. En er zijn ook schilders en tandartsen die ze gebruiken en ze nu belangeloos bij de huisarts brengen. Dat is geweldig. Heel mooi dat mensen zo te hulp schieten in deze tijd.”

Quote

Als het er te veel worden, dan zorgen wij wel dat de mondmas­kers die over zijn op een plek in Nederland terechtko­men waar ze harder nodig zijn

Angela Vermeulen, Huisarts en Zorg

Wie zelf nog mondmaskers heeft liggen, wordt gevraagd die naar de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk te brengen. Vermeulen: ,,Als het er te veel worden, dan zorgen wij wel dat de mondmaskers die over zijn op een plek in Nederland terechtkomen waar ze harder nodig zijn.” Net als bij veel huisartsen staat ook bij Huisarts en Zorg de telefoon roodgloeiend. ,,Wat ook bijzonder is, is de onderlinge collegialiteit en het engelengeduld van patiënten. Ze hebben zoveel begrip. We moeten het samen doen en roeien met de riemen die we hebben.”

‘Ook FFP1'

Een huisartsenpost in Leerdam laat intussen weten ook graag mondmaskers in de categorie FFP1 te ontvangen, als er geen hogere zijn. ,,Ook de stofmaskers uit de bouwmarkten met dergelijke codering zijn erg welkom.” Daar wordt aan toegevoegd dat alléén verpakte mondkapjes aangenomen worden, zoals ook het advies van de GGD luidt. 

Rivierenland