Volledig scherm
Zo kan het Reilinghplein eruit komen te zien. © beeld Studio Blad

Idee om de Meent in Leerdam bij herinrichting Reilinghplein te betrekken kost 40.000 euro

Als De Meent ook bij de herinrichting van het Dokter Reilinghplein wordt betrokken, kost dat 40.000 euro extra. Dat heeft de gemeente berekend. 

Het Dokter Reilinghplein in Leerdam gaat volledig op de schop. De gemeente Vijfheerenlanden trekt 1,5 miljoen euro uit om er een bruisend stadsplein van te maken, dat een logische verbinding moet worden tussen het station en de oude binnenstad. Bij de laatste presentatie van de plannen werd al de kanttekening geplaatst dat er mogelijk meer geld nodig is om dit te realiseren.

Een aantal politieke partijen vonden het ‘een gemiste kans’ dat de aangrenzende straat de Meent niet bij de plannen is betrokken. Die zou, net als het Stationsplein en een deel van de Stationsweg moeten worden opgenomen in het plein. Volgens de politieke partijen is dan nog duidelijker dat het plein de verbinding vormt tussen oud (binnenstad) en nieuw (station).

Verlichting

De gemeente laat nu weten dat als de Meent bij het Reilinghplein wordt getrokken qua bestrating, dit 40.000 euro extra gaat kosten. Voor dat bedrag wordt de straat en de verlichting van de straat ‘in lijn gebracht met die van het plein’. ,,Hierbij wordt dan gedacht om niet de stenen te vervangen, maar wel zodanig te bewerken dat het lijnenspel dat op het plein wordt gerealiseerd, wordt doorgetrokken over de Meent.’’

De gemeente waarschuwt dat er dan dus extra geld in het plan moet worden gestoken. Verder schrijft het aan de gemeenteraad dat de Meent ‘altijd bij de oude stad heeft gehoord’ en dat het daarom eerder nooit logisch werd gevonden om die straat bij de vernieuwingen van het Reilinghplein te betrekken. ,,Bij de Westwal is ook gekozen om de brug en straat bij de oude stad te betrekken en voorbij dit gebied te kiezen voor een andere inrichting. Vanuit stedenbouwkundig en historisch perspectief vinden wij de grens aan de Meent dan ook een logische grens.’’ De gemeenteraad praat morgen over de plannen voor het Reilinghplein. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen