Volledig scherm
Archiefbeeld (2015) van de aubade in Leerdam. © Cor de Kock

In deze gemeente worden met Koningsdag maar liefst twaalf aubades gezongen

Vijfheerenlanden mag dan sinds begin januari één gemeente zijn, de afzonderlijke Oranjeverenigingen houden elk hun eigen feest deze Koningsdag. De burgemeester en wethouders racen daarom aanstaande zaterdag langs twaalf aubades.

,,Mooi dat elke kern volgens de eigen tradities de verjaardag van de koning viert’’, zegt burgemeester Jan Pieter Lokker. Voor hem en de zes wethouders van Vijfheerenlanden is een busje geregeld om op Koningsdag de gemeente door te crossen.

Bij elke aubade - in principe een lofzang voor de koning die in de ochtend wordt gezongen - is de gemeente vertegenwoordigd, zegt Lokker. Er zijn aubades in Ameide, Everdingen, Hagestein, Hei- en Boeicop, Kedichem, Leerdam, Leerbroek, Lexmond, Meerkerk, Schoonrewoerd, Vianen en Zijderveld. De opvoeringen vinden allemaal op een ander tijdstip plaats, tussen 10.00 en 12.30 uur.

Uitdaging

,,Een uitdaging om als college van burgemeester en wethouders overal iemand bij te hebben’’, zegt Lokker. ,,Maar we vinden het belangrijk om dit feest mee te vieren.’’

Behalve aubades gebeurt er natuurlijk nog veel meer in de gemeente. Zo is er een fietspuzzeltocht en muziekfeest in Ameide, een vossenjacht in Everdingen en een Oranjebraderie in Leerdam.

Ook de rest van de dag vieren burgemeester en wethouders het feestje mee. Lokker: ,,We gaan pannenkoeken eten in Schoonrewoerd, Jeu de Boule spelen in Meerkerk en zijn ‘s avonds bij het Oranjeconcert in Vianen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland