In Hardinxveld-Giessendam wonen in verhouding de meeste oorlogsvluchtelingen
Hardinxveld-Giessendam is het nieuwe thuis voor 131 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Zij schreven zich de voorbije maanden in als nieuwe inwoner. Die gemeente heeft in verhouding de meeste bewoners uit het land dat sinds eind februari in oorlog is met Rusland.
Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Tussen eind februari en begin april meldden zich 85 vluchtelingen op het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam om zich in te schrijven. Twee weken daarna kwamen er nog eens 46 bij. Nog eens de helft meer dan eerder, maar in vergelijking met de andere gemeenten was dit niet spectaculair.
West Betuwe
Met name West Betuwe kreeg in april met een flinke toestroom van nieuwe inwoners te maken: 92 vluchtelingen meldden zich in die periode bij de gemeente. In de periode daarvoor schreef West Betuwe 61 oorlogsvluchtelingen in als nieuwkomer.
In de gemeente Gorinchem wonen in verhouding de minste vluchtelingen die zich hebben laten registreren. Gedurende de maand april kwamen er 22 in de Arkelstad wonen, terwijl tussen februari en april zich 18 mensen inschreven. Omgerekend gaat het hier om 10,6 vluchtelingen op 10.000 inwoners. In Hardinxveld-Giessendam is dat percentage 70,8.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
PREMIUMzes vragen19
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
DE KWESTIE
Lezers over beter verdelen van asielzoekers door de regio: ‘Betere spreiding voorkomt spanningen’
Dordrecht gaat op zoek naar een plek in de stad voor een asielzoekerscentrum, waar minstens 500 mensen kunnen worden opgevangen. Maar de stad wil graag ook in gesprek met omliggende gemeenten, om te kijken wat zij kunnen en willen doen om de asielcrisis het hoofd te bieden. Straks moet een spreidingswet gemeenten dwingen ‘mee te doen'. Wat vindt U als lezer hier van? ‘Al dat geld is beter besteed in de regio op de plek waar deze mensen vandaan komen!’ -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUM
AZSV-speler Jonathan Goosen moet vrezen voor schorsing
AZSV-speler Jonathan Goosen moet vrezen voor een lange straf na zijn rode kaart in het uitduel met Berkum. De verdediger is er zaterdagmiddag in Aalten in de thuiswedstrijd tegen Ajax al niet bij.
-
Vier jongeren krijgen speciaal lintje voor hun vrijwilligerswerk in West Betuwe: ‘Het zijn helden’
-
-
-
PREMIUM
Nog meer vluchtelingen opvangen? Gemeenten stuiten op grenzen: ‘We kunnen mensen niet dwingen’
Nederland moet zich voorbereiden op nóg meer vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Oekraïne. Er moeten straks landelijk nog 25.000 extra plekken bij. Maar veel gemeenten lopen tegen hun grenzen aan. ,,We zijn beperkt in wat mogelijk is.” -
PREMIUMCOLUMN
Het Doelendrama: wie wordt door wie genaaid?
Zomer 2020 presenteerde Pandemonium een plan om de Nieuwe Doelen te verbouwen tot een anderhalve meter theater. Peeriscoop, ’t Pand en de IFFG konden uitvoeringen laten plaatsvinden en er was ruimte voor amateur voorstellingen. Op dat moment een uitstekende noodoplossing.