Volledig scherm
© Cor de Kock

‘In Woudrichem ga je terug in de tijd’ en daar is geen woord aan gelogen

Groeten uit...'In Woudrichem ga je terug in de tijd’, zo prijst het Brabantse vestingstadje zichzelf aan. En daar is geen woord aan gelogen. Het historische centrum van de 4500 inwoners tellende plaats stamt voor een groot deel uit de 16de en 17de eeuw.

Ruim voor die tijd was Woudrichem ook al een belangrijke stad, getuige het feit dat Jacoba van Beieren er 600 jaar geleden een verdrag tekende met haar oom Jan. Die gebeurtenis staat bekend als 'de zoen van Woudrichem'. Woerkum is sindsdien de 'stad van Jacoba'.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© Cor de Kock

Waterstand

De imposante gotische Martinuskerk is ongetwijfeld het bekendste bouwwerk van Woudrichem, weet ook stadsgids Jos Korthout. Hij noteert elke dag op het gebouw van de visafslag de actuele waterstand in de Rijn. Woudrichem is namelijk ook verbonden met het vele water in de omgeving, én met de visserij. In de historische haven aan de rand van de vesting liggen tal van bijzondere schepen.

Op een steenworp afstand staat het standbeeld van Peter Verhagen, burgemeester van 1903 tot 1925. Want, zo blijkt nog maar eens: in de vestingstad is de geschiedenis is nooit ver weg.

Volledig scherm
© Cor de Kock
Volledig scherm
© Cor de Kock
Volledig scherm
© Cor de Kock

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woudrichem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Gorcumse basisschool verbiedt traktaties om allergieën en geldgebrek. Goed idee?

  • Ja, prima plan (46%)
  • Nee, niet doen (54%)
1583 stemmen