Volledig scherm
De radar zoals hij in Herwijnen moet komen te staan, hier op een artist-impression. © Thales Nederland

‘In Zeeland’ of naast Slot Loevestein: 39 andere opties voor in Herwijnen gevreesde militaire radar

Waar moet het militair radarstation komen als Herwijnen hem niet wil? Defensie vroeg om suggesties en kreeg 39 tips.

Het terrein van afvalverwerker Avri in Geldermalsen? de Tweede Maasvlakte? Naast Slot  Loevestein? ‘In de grensstreek met België’? Het ministerie van Defensie kreeg in totaal 39 alternatieve plekken gesuggereerd om een militaire radar - die de gemeente West Betuwe niet wil - neer te zetten.

Defensie vroeg inwoners van Herwijnen en andere belangstellenden om alternatieve locaties te bedenken. De radar, die het Nederlandse luchtruim moet bewaken, moet ergens komen te staan, maar in Herwijnen is weerstand. Inwoners vrezen dat hij te dichtbij woningen staat en zijn bang dat de straling op lange termijn ziekten veroorzaakt, temeer omdat ook de KNMI-radar al in Herwijnen staat. Defensie doet op verzoek van de Tweede en Eerste Kamer nog onderzoek naar de gezondheidseffecten van die gecombineerde (‘cumulatieve’) straling. 

Noord-Limburg

In de door burgers ingezonden suggesties stond onder meer ‘de provincie Zeeland’. Of ‘Noord-Limburg.’ Ook hebben veel inzenders vliegvelden en Defensie-locaties aangemeld, zoals vliegbasis Woensdrecht. Ook het militair oefenterrein in Ede en vliegbasis Gilze-Rijen staan in de suggesties. Die laatste heeft Defensie zelf ook onderzocht, maar de vliegbasis is niet geschikt gebleken voor een militaire radartoren. Dat geldt overigens voor meer locaties: Defensie gaf al aan dat een plek aan een heleboel eisen moet voldoen.

De keuze voor Herwijnen komt dinsdag mogelijk een stap dichterbij: de Eerste Kamer stemt dan over een regeling die de Rijksoverheid de macht geeft om de radar neer te zetten, tegen de zin van de gemeente West Betuwe. De stemming gaat overigens alleen door als de Eerste Kamer antwoord heeft op eerder gestelde vragen. Als die informatie nog niet compleet is, wordt het stemmen uitgesteld.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Herwijnen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland