Volledig scherm
CDA-lijsttrekker Maria de Jong. © Marnix Schmidt

Informateur: ‘Brede coalitie’ van CDA, CU, PvdA, D66 én VVD in Vijfheerenlanden

CDA, ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD moeten de coalitie gaan vormen in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Dat voorstel doet informateur Ad de Regt. De partijen SGP, VHL Lokaal en GroenLinks nemen dan plaats in de oppositiebanken. De beoogde brede coalitie heeft 20 van de 31 zetels in de gemeenteraad.

Voor informateur De Regt was het van begin af aan duidelijk dat het onderwerp koopzondagen van groot belang was bij het vormen van een gedegen coalitie. Hij haalde dit onderwerp daarom naar voren omdat hij voorzag dat als er vanaf het begin af aan geen eensgezindheid zou zijn over of winkels wel of niet open mogen op zondag, hier later problemen van zouden komen.

De bal lag bij het CDA, dat met zeven zetels de grote winnaar is van de verkiezingen. Het was dan ook aan fractievoorzitter Maria de Jong om te komen met een voorstel over de zondagopenstelling. Zij vond het jammer dat het zo moest. ,,Het hele proces van de gesprekken met de informateur vond ik makkelijk gaan’’, aldus De Jong. ,,Voor het CDA is de zondagopenstelling echter niet een heel groot punt en daarom vond ik het jammer dat dit naar voren gehaald moest worden. Maar dat kon niet anders.’’

De SGP kan zich niet vinden in het voorstel van het CDA om met de provinciale verkiezingen in maart 2019 een referendum te houden over de openstelling van winkels per kern. Fractievoorzitter van de SGP Arie Keppel had als tegenvoorstel het idee om de komende drie jaar te gebruiken voor een onderzoek naar wat inwoners en winkeliers willen voor wat betreft de koopzondag. De komende drie jaar zou er dan geen koopzondag zijn. Hier ging het CDA niet op in.

Lekken

Het lekken over het profiel van de burgemeester door de tweede kandidaat op de lijst van VHL Lokaal en wethouder van Vianen Harry van Tilburg, heeft ertoe bijgedragen dat deze lokale partij als ‘niet stabiel’ werd ervaren door de andere partijen. Fractievoorzitter Wim van Dijk is hier erg verbolgen over. Hij had gehoopt dat het wegsturen van Van Tilburg ervoor zou zorgen dat het vertrouwen in de partij terug was. Als dat het geval was geweest, dan had een coalitie van SGP, VHL Lokaal, CDA en GroenLinks ook gekund, vertelde De Regt. Echter, het vertrouwen in VHL Lokaal ontbrak bij andere partijen.

Het CDA werd twee weken geleden de grootste partij bij de lokale verkiezingen en komt met zeven mensen in de nieuwe gemeenteraad. SGP en de lokale partij VHL volgen met beiden vijf zetels. ChristenUnie behaalde vier zetels. VVD, D66 en PvdA allemaal drie. Nieuwkomer GroenLinks scoorde er één.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland