Investeren in cultuur is investeren in de gelukkige Gorcumer

COLUMNEen nieuw cultureel seizoen. Nou moet ik heel diep in mijn herinnering graven dat ik met een positief gevoel het Gorcumse seizoen begon. Voorzichtig komt nu een zekere blijmoedigheid terug.

Volledig scherm
© Marco De Swart

Ik merk beweging in de politiek. De perspectiefnota biedt vooruitzichten en ja beste oppositie, dat kost geld. Maar hou nou toch eens op door, zodra er geld gereserveerd moet worden voor cultuur, om dat steeds meesmuilend ‘subsidie’ te noemen. Zoiets heet: investering! Investeren in cultuur is investeren in leefbaarheid en de gelukkige Gorcumer. Gelukkige Gorcumers kosten minder geld. Ik merk energie bij cultuuraanbieders. Die zich volop bewust zijn van hun bijdrage aan die leefbaarheid. Met activiteiten, evenementen, cursussen. Niemand wordt er rijk van in de portemonnee. De rijkdom vergaar je in je hoofd.

Ons stadje wordt steeds meer ontdekt als een inspirerende vesting - daar ben ik weer! Gelukkig durft ‘Mooi Gorinchem’ inmiddels schaamteloos rond te bazuinen dat Gorinchem de grootste vesting is van ons land. Natuurlijk, komt dat allen zien! Maar zien onze eigen inwoners dat ook? Daarom is het belangrijk dat culturele activiteiten laten zien hoe rijk wij zijn. In ons hoofd. Met erfgoed, historie, verhalen en eigenzinnige kunst. ‘Nieuwe ideeën gedijen het beste in oude gebouwen’, is een bekende uitspraak. Hoewel sommige eigenaren in de binnenstad hun pand wel erg oud en vervallen blijven vertonen -werkelijk schande! Maar dat terzijde.