Er wordt nog te veel restafval ingeleverd.
Volledig scherm
Er wordt nog te veel restafval ingeleverd. © ANP

Inwoners van Vijfheerenlanden scheiden hun afval onvoldoende; tarief wordt verhoogd

Inwoners van Vijfheerenlanden gaan meer betalen voor hun restafval. Dat is nodig, omdat inwoners hun vuilnis niet goed genoeg scheiden, zegt de gemeente. In de voormalige gemeente Zederik is het verschil met vorig jaar het grootst: het tarief stijgt daar met 90 euro.

Dat blijkt uit de Programmabegroting van Vijfheerenlanden, waarin de gemeente de financiële plannen voor het komende jaar presenteert. Die plannen moeten nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad, die er volgende week voor het eerst over praat.

In heel Vijfheerenlanden moeten eenpersoonshuishoudens straks 233 euro per jaar betalen aan afvalstoffenheffing. Twee- of meerpersoonshuishoudens betalen volgend jaar 293 euro.

Het verschil is het grootst met de huidige tarieven in de voormalige gemeente Zederik. Daar betaalden eenpersoonshuishoudens dit jaar nog 142 euro voor de afvalstoffenheffing en twee- of meerpersoonshuishoudens moesten 216 euro betalen. Leerdammers betaalden al 226 euro per huishouden. In Vianen werden verschillende tarieven gehanteerd per hoeveelheid afval.

Evenwicht

Het bestuur van de gemeente Vijfheerenlanden zei eerder dat bij het gelijktrekken van de lokale belastingen voor de nieuwe gemeente wordt gezocht naar een zo eerlijk mogelijk evenwicht. Waar het ene tarief omhoog gaat, zal het andere tarief weer iets dalen. De gemiddelde woonlasten, zo valt uit de begroting te concluderen, zullen stijgen. Dat komt volgens de gemeente door de stijging van de gemiddelde WOZ-waarde én de stijging van de afvalstoffen- en rioolheffing.

De stijging van de afvaltarieven komt in het geval van Vijfheerenlanden niet alleen door het gelijktrekken van de tarieven na de fusie. In meerdere gemeenten kampen de afvalverwerkers met hogere kosten. Die worden doorberekend aan de gemeente en die berekent de extra kosten weer door aan de inwoners. Ook in Vijfheerenlanden is het doel om 'kostendekkend' te werken.

Duurder

De gemeente benoemt in de begroting dat de doelstellingen om afval te recyclen op dit moment niet worden gehaald. Er is meer restafval dan verwacht, terwijl het verbranden van restafval duurder is geworden. Tegelijkertijd heeft de gemeente lagere opbrengsten dan verwacht kunnen incasseren voor herbruikbaar afval. ,,Dit leidt tot hogere kosten voor inwoners.’’

Er wordt wel, samen met afvalverwerker Waardlanden, gewerkt aan een oplossing. ,,Samen met de gemeenten die samenwerken in het Waardlanden-gebied onderzoeken we op welke manier we tegen zo laag mogelijke kosten voor onze inwoners op het gebied van duurzaam afvalbeleid kunnen halen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland