Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker van Vijfheerenlanden. © Rianne den Balvert

Inwoners Vijfheerenlanden geven hun omgeving een dikke 8

Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden zijn ‘verrassend positief over hun woonomgeving’, dat zegt burgemeester Jan Pieter Lokker. Hij baseert zich op het onlangs uitgebrachte rapport, waarin bewoners van de gemeente hun eigen buurt een dikke 8 geven. Toch zegt ruim één op de tien mensen soms ook eenzaam te zijn.

De gemeente Vijfheerenlanden liet onderzoeksbureau DUO Market Research onderzoek doen onder inwoners om te peilen hoe tevreden bewoners zijn in hun eigen omgeving, hoe veilig zij zichzelf voelen en wat ze vinden van het gemeentebestuur. Ruim 600 mensen, een afspiegeling van de maatschappij, vulden de enquête in.

Burgemeester Jan Pieter Lokker benadrukt dat ‘het positieve resultaat van de vragenlijst, geen reden moet zijn om achterover te gaan leunen’. ,,We moeten dat koesteren en er op blijven inzetten.’’

Quote

Verbeter­pun­ten zijn handhaving en digitale dienstver­le­ning

Jan Pieter Lokker

Een paar uitslagen op een rij: inwoners geven hun eigen woon- en leefomgeving gemiddeld een 8,1. De dienstverlening van de gemeente Vijfheerenlanden scoort tussen een 6,5 en een 7.

Oudere bewoners geven aan tevreden te zijn met hun leven in de gemeente (score: 8,0). Negen op de 10 inwoners voelt zich altijd of meestal veilig in de eigen buurt. Ruim 60 procent noemt de buurt ‘schoon’.

Opmerkelijk: ,,Meer dan 74 procent van onze inwoners is actief bij een vereniging. Dat percentage ligt voor Nederland gemiddeld veel lager, namelijk op 45 procent’’, zegt burgemeester Lokker.

Ook wordt in Vijfheerenlanden veel vrijwilligerswerk gedaan. ,,Maar liefst 60 procent van onze inwoners zijn daarin actief. Dat betekent volgens mij dat mensen hier sterk geworteld zijn en iets willen betekenen voor hun omgeving.’’

Verbeterpunten

Maar niet over alles zijn de inwoners positief, blijkt uit het rapport. ,,Handhaving kan beter’’, zegt Lokker. ,,En ook de digitale dienstverlening is een verbeterpunt.’’ De wijze waarop de gemeente inwoners en organisaties bij het beleid betreft en samenwerking zoekt, krijgt gemiddeld een 6.

Eén op de 20 inwoners zegt te weinig contact met andere mensen te hebben en ruim één op de tien inwoners zegt zich soms of vaak eenzaam te voelen. Verder wordt het aantal parkeerplaatsen in de buurt door ruim één op de drie mensen als ‘onvoldoende’ beoordeeld. En het aanbod van openbaar vervoer beoordeelt een kwart van de bewoners als onvoldoende.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland