Volledig scherm
Foto ter illustratie. © GinoPress B.V.

Inwoners West Betuwe laten dik 20.000 euro aan vergoeding voor medisch afval liggen

Inwoners van West Betuwe die recht hebben op een vergoeding omdat ze om medische redenen incontinentiemateriaal gebruiken, laten gezamenlijk 20.440 euro liggen.

Gisteren werd bekend dat West Betuwe gemikt had op driehonderd aanvragen, maar tot dusver hebben slechts veertig mensen om het geld gevraagd.

De vergoeding is bedoeld om mensen te compenseren voor het extra restafval dat ze buiten hun schuld om produceren. Incontinentiemateriaal en luiers moeten immers nog altijd bij het restafval, terwijl het tarief om restafval in te leveren stijgt.

Het geld dat over 2019 is blijven liggen, wil de gemeente nu inzetten om de regeling te verlengen tot eind dit jaar. Over het hele jaar kunnen mensen die op papier kunnen aantonen dat ze incontinentiemateriaal (en ook afval van een stoma of dialyse) gebruiken, 125 euro terug krijgen. Over 2019 was de vergoeding 104 euro. Geschat wordt dat dit jaar rond de 145 mensen het geld aanvragen. 

Verbazing

Raadsleden reageren verbaasd op de achterblijvende aanvragen. Ze vermoeden dat de eerste versie van het aanvraagformulier, dat meerder kantjes lang is, te uitgebreid en ingewikkeld is. Ook moeten toch al kwetsbare inwoners wel heel erg veel persoonlijke details vermelden. 

Ondanks het lage aantal aanvragen hebben sommige gegadigden nog geen reactie gekregen van de gemeente. Meerdere partijen pleiten voor een simpeler systeem. Op 28 januari komt het onderwerp ter sprake in de gemeenteraad.

De regeling waarbij inwoners gecompenseerd worden voor hun extra restafval blijft van kracht tot afvalverwerker ARN in Nijmegen een machine heeft om grote hoeveelheden luiers te recyclen. Als dat zover is, gaan ook huishoudens met baby’s hun luiers apart inleveren.

Rivierenland