Volledig scherm
Eind januari van dit jaar: er wordt druk gewerkt aan de aanleg van rotonde Torenfortplein. © Cor de Kock

Jarenlang werk aan weg langs nieuwbouwwijk Hoog Dalem klaar met onthulling naam rotonde

Wethouder Ro van Doesburg onthult woensdag het naambord van de rotonde op de Spijksesteeg ter hoogte van de Van Andel Spruytlaan. Met de onthulling van de naam Torenfortplein sluit de gemeente Gorinchem de grootschalige aanpassingen aan de weg af. 

De Spijksesteeg en de Graaf Reinaldweg gingen in fases op de schop. In het voorjaar van 2014  werd begonnen met de klus die jaren in beslag nam en miljoenen kostte. 

Het Torenfortplein is een ontwerp van kunstenaar Hans van Lunteren. Hij is ook de bedenker van de rotonde op de Graaf Reinaldweg ligt, ter hoogte van het dorp Dalem. Beide rotondes zijn geïnspireerd op inundatievelden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in de negentiende eeuw werd aangelegd. Deze lagen op de plek waar nieuwbouwwijk Hoog Dalem is gebouwd. Een inundatieveld kon snel onder water worden gezet, zodat vijanden hun weg versperd zagen.  

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Kunstenaar Hans van Lunteren (midden) in gesprek tijdens de aanleg van de rotonde bij Dalem. © Ricardo Smit

Daarom koos Van Lunteren er voor om in beide rotondes waterpartijen te verwerken. Zijn kunstproject heeft de naam Poorten van Hoog Dalem meegekregen.

Het Torenfortplein is een strak ontwerp, waarbij in het middengedeelte van de rotonde een muur is gemetseld met nissen erin. Achter die nissen liggen waterbekkens. De vochtige omgeving is een goede plek voor de groei van algen, mossen en varens.

De rotonde ter hoogte van Dalem heeft een buitenring van waaruit het water langzaam omhoog welt. Dat loopt vervolgens naar het midden, waar altijd water blijft staan. De rotonde is een soort zoetwatergetijdengebied geworden, waar vorig jaar zomer voor het eerst tien exemplaren van de rietorchis zijn gevonden. 

Volledig scherm
De rotonde in Dalem is veranderd in een mini-zoetwatergetijdengebied. © Google Streetview

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland