Volledig scherm
Annette van der Plas met haar boek op het terras bij Fort Vuren. Dat terras komt trouwens ook voor in het boek. © Cor de Kock

Jeugdboek over WOII speelt zich af in hedendaags Vuren

Kom je als nabestaande van een WOII-piloot helemaal uit het buitenland naar Vuren, is er een vervelende crimineel die de herdenkingsdag wil dwarsbomen... Niet echt natuurlijk, maar in het nieuwe jeugdboek van Annette van der Plas gebeurt het. De tweeling Suus en Niek moet dan op onderzoek uit.

Eén blik op de omslag van De geheime schuilplaats en je ziet: dat is de Waaldijk bij Vuren. Annette van der Plas (47) knikt. Ja, het dorp waar haar fictieve hoofdpersonen Suus en Niek wonen wordt niet bij naam genoemd, maar het speelt zich af in haar woonplaats. ,,Ik fiets en wandel zelf vaak over de Waaldijk. De tweeling in het boek ook.”

In het dagelijks leven is Van der Plas beleidsmedewerker bij de gemeente Vijfheerenlanden. Ze recenseert ook jeugdboeken en de pen lonkt al haar hele leven. ,,Ik moet het nú doen, nu mijn kinderen nog jong zijn’’, vond ze. Eenmaal aan het schrijven meldde zich snel een uitgever uit haar netwerk die Suus en Niek wel wilde vereeuwigen.

Het verhaal gaat onder de afbeelding verder.

Volledig scherm
Het boek De geheime schuilplaats van Annette van der Plas. © Buddy Books

Kak!

Boven Vuren is veel gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Niet voor niets is daar het Vliegeniersmuseum, waar voorwerpen, vliegtuigonderdelen en documenten uit die tijd liggen. Van der Plas liet zich inspireren door de luchtoorlog, maar het verhaal speelt in het nu. ,,Dat is bewust. De doelgroep, kinderen in de bovenbouw van de basisschool, herkent zich hopelijk meteen in de hoofdpersonen. Ik heb me door veel kinderen laten inspireren. Lachend: ,,Kinderen roepen soms ‘kak!’, dus in het boek ook.” 

Suus en Niek gaan op avontuur en zien de link tussen heden en verleden. ,,Het is fictie, maar de feiten over de oorlog kloppen.”  Van der Plas heeft groep 8 van Het Kompas, waar haar dochter op school zit, laten ‘proeflezen’. ,,Ze kwamen met goede suggesties. Ik schreef bijvoorbeeld over ‘vind-ik-leuks’, op Facebook. Maar dat heet dus gewoon een like.”

Vrijheid, is het toepasselijke thema van het boek. Van der Plas: ,,Op meerdere manieren. Het gaat ook over de vrijheid om jezelf te kunnen zijn in deze tijd. Nieks hoofd zit snel vol en hij heeft moeite met drukte om zich heen. Toch doet hij gewoon mee. Gelukkig maar, want juist hij ziet veel belangrijke details.” Ze wilde bewust geen label op de jongen plakken. ,,In het boek is dat gewoon normaal, dat is hoe Niek is. Ik vond dat nog een beetje ontbreken in het huidige aanbod van jeugdboeken.”

De geheime schuilplaats is onder andere te bestellen via boekhandels en uitgeverij Buddy Books. Ook zal het te koop zijn bij Fort Vuren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vuren en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland