Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rick Nederstigt

Jointje op straat roken mag binnenkort niet meer in Gorinchem

Steeds meer gemeenten in de regio kiezen ervoor om drugsgebruik in het openbaar te verbieden. Zo stelt Gorinchem nog dit jaar zo’n verbod in, waarmee zaken als een ‘jointje op straat’ niet langer zijn toegestaan en kunnen worden beboet.

De gemeente doet dat in navolging van ‘buren’ Altena, Hardinxveld-Giessendam en West Betuwe. Daar staat een ‘algeheel verbod op drugsgebruik’ in bijvoorbeeld straten, parken of openbare gebouwen al langer in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Molenlanden kent een soortgelijke bepaling, maar benadrukt dat enkel het ‘op hinderlijke wijze’ gebruiken van verboden middelen niet is toegestaan. ,,We hebben ook de mogelijkheid om een algeheel verbod voor drugsgebruik in te stellen voor gebieden. Momenteel is dat nergens het geval’’, zegt een voorlichter.

Quote

Mensen ervaren hinder en gevoelens van onveilig­heid als er in de openbare ruimte drugs wordt gebruikt

Gemeente Altena

Met een verbod gaan gemeenten verder dan de landelijk geldende Opiumwet, waarbinnen handel en productie van soft- en harddrugs strafbaar is, maar het gebruik níét. Als argument voor de maatregel - uit recent onderzoek van de NOS blijkt bijna tweederde van de Nederlandse gemeenten een verbod te hanteren - wordt vaak ‘overlast’ aangevoerd.

,,Mensen ervaren hinder en gevoelens van onveiligheid als er in de openbare ruimte drugs wordt gebruikt’’, stelt een woordvoerder van de gemeente Altena. ,,We weten dat de rechtsspraak hierover wisselend is geweest. Inmiddels is er echter een consensus ontstaan, waarbij een verbod omwille van de openbare orde toelaatbaar is.’’

De gemeente Gorinchem gebruikt dat laatste als aanleiding om eind dit jaar eveneens de APV aan te passen. Nu is daarin enkel een verbod opgenomen van het op of aan de weg verhandelen van drugs. Daar wordt ‘het voorhanden hebben van verboden middelen’ aan toegevoegd. ,,Op of aan de weg, op een andere openbare plaats of in een voor publiek toegankelijk gebouw’’, licht de gemeente toe.

Vijfheerenlanden

In de gemeente Vijfheerenlanden - op 1 januari ontstaan door een fusie van Leerdam, Zederik en Vianen - wordt nog gewerkt aan een nieuwe APV. ,,Of daarin een verbod wordt opgenomen is aan de commissie die zich hierover buigt’’, stelt een voorlichter.

Wel heeft Vijfheerenlanden al de mogelijkheid om voor specifieke plekken een verbod in te stellen op het gebruik van drugs en/of alcohol. De laatste tijd gebeurde dat onder meer op notoire ‘overlastplekken’ in de stad Leerdam.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland