Vianen Soos de Boemel Linda de Jager (rechts) en Shirley Labrie.
Volledig scherm
Vianen Soos de Boemel Linda de Jager (rechts) en Shirley Labrie. © William Hoogteyling

Jongerensoos in Vianen valt langzaam uit elkaar: ‘We zijn er helemaal klaar mee’

Het voortbestaan van jongerensoos CJV Rails uit Vianen is onzeker omdat het onderkomen De Boemel langzaam uit elkaar valt. Beloftes die door het toenmalige college in 2016 en 2018 zijn gedaan over het pand, liggen nu op het bordje van gemeente Vijfheerenlanden. Het CDA heeft vragen gesteld .

CJV Rails, de jongerensoos die gelieerd is aan de Grote Kerk, krijgt al tweeënhalf jaar toezeggingen van de gemeente dat er een alternatief wordt gezocht voor De Boemel. Ondertussen doet de verwarming in De Boemel het al lange tijd niet en krijgen de leden deze ook niet meer aan de praat. Grote feesten mogen er ook niet meer gehouden worden.

Begrip

De Boemel is een begrip in Vianen. Voorzitter van de Kerkenraad Hans Spoor: ,,De huidige wethouder Tirtsa Kamstra heeft er ook een paar jaar rondgelopen. Zeker zij moet toch begrijpen dat dit zo niet kan.’’ De wethouder is ondertussen voortvarend te werk gegaan, laat zij weten. ,,Ik heb net een gesprek gehad met CJV Rails en we hebben een locatie besproken die een alternatief voor De Boemel kan zijn voor de vrijdagavonden.’’

Wekelijks houdt CJV Rails jongerenavonden en tot voor kort ook vier keer per jaar een groter feest waarop zo’n tachtig bezoekers kwamen. Het zijn deze grotere feesten waar enkele buren last van hebben.

Toen het laatste college van Vianen van de overlast hoorde, heeft volgens Spoor de burgemeester in 2016 toegezegd een andere locatie te zoeken voor de jongerensoos. In januari 2018 zou de toezegging zijn herhaald .

Quote

Het hoeft niet groter te zijn dan een klaslokaal

Aan lijntje gehouden

,,Inmiddels zijn we er helemaal klaar mee’’, zegt Linda de Jager (25). Zij behoort tot de nog ongeveer twintig trouwe bezoekers van de avonden van CJV Rails. De leden zijn volgens haar echt niet kritisch over een nieuwe locatie. ,,Ook al is het op een industrieterrein in Vianen, dat maakt niet uit. En het hoeft ook niet groter te zijn dan een klaslokaal.’’ De leden van CJV Rails zijn net als de voorzitter van de Kerkenraad van Vianen van mening dat de gemeente hen al die tijd aan het lijntje heeft gehouden.

Spoor: ,,Het is nu lastig om nieuwe leden te werven. Dat is ontzettend jammer, want dit is een plek waar mensen elkaar graag ontmoeten. Verschillende echtparen en stellen hebben elkaar in De Boemel leren kennen. Het zou erg triest zijn als deze soos zou verdwijnen.’’

Komende donderdagavond geeft wethouder Kamstra verdere uitleg.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland