Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Kinderopvang wil weten of kind is gevaccineerd

Kinderdagverblijven in de regio vragen ouders vrijwel altijd of hun kind is ingeënt, ook al is dat wettelijk niet verplicht. Met die info hopen ze sneller te anticiperen op een uitbraak van een ziekte als mazelen.

Quote

Je hebt als ouder ook het recht om te weten of andere kinderen niet zijn ingeënt

Nicole van Haarlem

Met de werkwijze komt de regio al tegemoet aan de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). Die pleitte deze week voor een ‘meldplicht’; ouders wiens kinderen niet worden gevaccineerd, zouden dat moeten aangeven als ze naar de kinderopvang gaan. De aanleiding is dat minder kinderen worden ingeënt. “En dat is voor kinderen op het kinderdagverblijf een gevaar,” stelt BOinK, dat vindt dat ouders moeten weten of er ook kinderen worden opgevangen die niet zijn gevaccineerd.

Bij De Hummeltjeshoeve, met locaties in Nieuwland, Ameide en Heukelum, zijn ze het daarmee eens. “Als je het recht hebt om niet te laten vaccineren, heb je als ouder ook het recht om te weten of er kinderen zijn die niet zijn ingeënt. We noemen nooit namen, maar zeggen alleen of het wel of niet speelt in de groep,” zegt eigenaresse Nicole van Haarlem. Zij vraagt bij intakegesprekken of kinderen zijn of worden gevaccineerd. “We weren niet, maar willen het wel weten voor het geval een kind ziek wordt.”