Volledig scherm
Het gemaal moet 1200 kubieke meter per minuut afvoeren uit de Alblasserwaard. © Cees van der Wal

Komst van nieuw gemaal bij Hardinxveld is ‘historisch’

Waterschap Rivierenland laat in 2026 een groot gemaal bouwen bij Hardinxveld-Giessendam. Daarvoor wordt ook een 1,5 kilometer lang en 100 meter breed boezemkanaal gegraven.

De keuze voor Hardinxveld is enigszins opmerkelijk omdat eerder Groot-Ammers als 'voorkeurs-locatie' voor een nieuw gemaal was aangemerkt. ,,De gedachte was: bij Groot-Ammers ligt al een grote boezem, dat is de meest voor de hand liggende plek’’, zegt Freek Jochems van het waterschap. ,,Maar uit berekeningen scoort een groot gemaal bij Hardinxveld het beste bij het beheersen van de waterpeilen.”

Het te bouwen gemaal - in grootte ongeveer vergelijkbaar met het Kok-gemaal bij Kinderdijk - moet straks 1200 kuub water per minuut kunnen afvoeren. Tot eind dit jaar doet het waterschap onderzoek naar de meest geschikte plek. Wel is duidelijk dat in elk geval een 1,5 kilometer lang en 100 meter breed boezemkanaal moet worden aangelegd.

Quote

Dit besluit heeft een grote impact op de omgeving. Daar zijn we ons van bewust

Freek Jochems

,,Dit besluit heeft een grote impact op de omgeving. Daar zijn we ons van bewust’’, aldus Jochems. Daarom wil het waterschap in gesprek met onder anderen omwonenden en landeigenaren. Met ProRail en Rijkswaterstaat wordt eveneens overlegd omdat het boezemkanaal zowel de MerwedeLingelijn als de (verbrede) A15 zal kruisen. Jochems: ,,Met de gesprekken hopen we kansen, knelpunten en mogelijke andere plekken voor een boezemkanaal en gemaal op te halen.’’

De komst van een nieuw gemaal bij Hardinxveld-Giessendam is ‘historisch’ te noemen. De afgelopen zes eeuwen werd het water in de Alblasserwaard alleen via Kinderdijk afgevoerd. Door klimaatverandering moet steeds vaker water worden ‘weggepompt’. Tegelijkertijd wil het waterschap het mogelijk maken om bij langdurige droogte juist voldoende water in het gebied te kunnen laten.

Robuuster

Een tweede nieuwe gemaal bij Groot-Ammers behoort ondertussen nog altijd tot de mogelijkheden, stelt het waterschap. ,,Dat zorgt voor een robuuster en toekomstbestendiger watersysteem dan bij één gemaal.’’ Een besluit daarover valt echter pas over tien jaar. Tot die tijd kan het afvoeren van extra water nog via Kinderdijk. ,,En een besluit kan dan worden gebaseerd op de nieuwste inzichten in klimaatverandering, bodemdaling en waterbeheer.’'

De maatregelen maken deel uit van het miljoenenproject ‘A5H’. Uit berekeningen blijkt dat het gebied in 2050 15 procent meer water te verwerken krijgt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland