Kun je straks nog even snel een zondagse snack halen bij de supermarkten in Vijfheerenlanden? Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Kun je straks nog even snel een zondagse snack halen bij de supermarkten in Vijfheerenlanden? Foto ter illustratie. © ANP

Koopzondag niet langer heilig in Vijfheerenlanden

Als ondernemers in een kern zonder koopzondag de komende jaren toch op zondagen open willen, dan is dat te regelen. Dat heeft wethouder Huib Zevenhuizen van Vijfheerenlanden gezegd in antwoord op raadsvragen..

Ondernemers die dat willen raadt hij aan goed te kijken naar de rechten die ze al hebben. Zo mogen winkels in Zederik wel op feestdagen open. ,,Dan zou ik zeggen: ga die eerst eens gebruiken, maak een beetje reuring, haal handtekeningen op en laat de politiek weten dat er behoefte aan is. Dan kan de gemeenteraad er een besluit overnemen.''

In maart konden inwoners in Vijfheerenlanden stemmen over koopzondagen. In Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag, Leerdam, Lexmond, Oosterwijk, Vianen en Zijderveld stemde een meerderheid vóór de koopzondag. Halverwege juni mogen de winkels daar op zondag open.

In Ameide, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Meerkerk, Nieuwland, Schoonrewoerd en Tienhoven aan de Lek stemde de meerderheid 'nee'. Kedichem haalde de opkomstdrempel niet. In deze plaatsen blijven de winkels op zondag dicht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland