Volledig scherm
De turbines staan al sinds januari op een boerenerf aan het Graafland. Het college van b en we gaf daarvoor groen licht, maar had iets in de regelgeving over het hoofd gezien. © Cor de Kock

Kritiek op plan om windmolens alsnog te legaliseren: ‘Straks staan ze overal’

De gemeenteraad van Molenlanden is kritisch over het plan om twee windmolens in de polder bij Groot-Ammers alsnog te legaliseren. ,,Dit schept precedenten. Straks staan ze ook langs de Giessen, de Graafstroom en de Alblas.’’

De turbines staan al sinds januari op een boerenerf aan het Graafland. Het college van b en we gaf daarvoor groen licht, maar had iets in de regelgeving over het hoofd gezien. Zo is het beleid van de gemeente dat windmolens enkel langs ruilverkavelingslinten en op bedrijventerreinen mogen komen. Om de turbines alsnog te legaliseren, is nu een ‘verklaring van geen bedenkingen’ nodig van de gemeenteraad.

,,Maar waarom zouden we afwijken van ons beleid?’’, stelde SGP-raadslid Bas de Groot deze week. ,,De plek is geen ruilverkavelingslint. Dit schept precendenten.’’ Hij kreeg bijval van onder meer VVD en CDA. ,,We moeten ons aan onze eigen regels houden. Een rechter zegt dat straks anders ook gewoon’’, aldus Ad van Rees van de laatstgenoemde partij.

Gemeentebreed beleid

Mario de Lijster van Doe Mee! vroeg zich bovendien af of wel een besluit genomen kan worden terwijl de raad zich in de zomer nog gaat buigen over het gemeentebrede beleid rond windmolens.

Op 11 juni wordt opnieuw over het onderwerp gedebatteerd. Mocht de raad dan tóch akkoord gaan, is nog steeds niet zeker of de turbines mogen blijven. Dan kunnen er namelijk zienswijzen worden ingediend. De kans dat dat gebeurt is groot. Enkele omwonenden stellen dat de windmolens, hoewel het om relatief lage exemplaren gaat, het zicht beperken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!