Volledig scherm
Stemmen tellen in Leerdam, net na de verkiezingen op 21 november. Op twee stembureau's moet het tellen woensdag opnieuw gebeuren. © Cor de Kock

Leerdam gaat de stemmen van twee stembureaus opnieuw tellen na telfouten bij VVD en VHL Lokaal

Leerdam gaat volgende week woensdag de uitgebrachte stemmen van twee stembureaus opnieuw tellen. Dat heeft de gemeenteraad vanavond beslist. 

Na de verkiezingen op 21 november bleek dat bij twee partijen VHL Lokaal en - zo bleek donderdagavond - de VVD, het aantal voorkeurstemmen op kandidaten niet juist geteld was. Dat kwam aan het licht toen kandidaat-raadsleden alarm sloegen. Zo had een kandidaat-raadslid op papier nul stemmen gekregen, terwijl hij of zij zeker wist minstens één stem - die van zichzelf - te hebben gehad. De fouten werden gemaakt op de stembureaus in het stadskantoor en zorgcentrum Huis ter Leede.

Het hertellen van de stemmen gebeurt op woensdag 12 december in partycentrum Het Dak in Leerdam. Het tellen start om 9.00 uur. Direct daarna wordt de uitslag bekend, zo kondigt burgemeester Tjerk Bruinsma aan. De uitslag van de verkiezingen zal door de hertelling niet veranderen. Voor raadsleden zelf betekent het echter dat ze mogelijk alsnog niet of wel in de gemeenteraad komen. ,,Ik zou precies een zetel in de raad hebben toegewezen gekregen, maar het is best denkbaar dat iemand die lager dan ik stond en voorkeurstemmen kreeg, de kiesdrempel haalt en daardoor boven mij verkiesbaar wordt", aldus VVD’er André van der Leest.

Fraude

De  gemeente Leerdam liet direct al weten niet uit te gaan van verkiezingsfraude, maar simpelweg van een telfout. Burgemeester Tjerk Bruinsma noemt het hertellen 'vervelend genoeg’ en wijt de fouten aan de snelheid waarmee Leerdam de definitieve stemmen door moest geven. Leerdam deed namelijk mee met een proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarbij de stemmen centraal geteld werden. De vrijdag na de verkiezingsdag moest dat definitief worden en zette Bruinsma zijn handtekening onder een proces-verbaal. ,,Die tijd was zo kort, dat onregelmatigheden niet meer geconstateerd konden worden. Mensen nemen pas in het weekend de tijd om die uitslagen eens goed te bekijken en zien dan pas dat er iets niet klopt.” Bruinsma hoopt dat het ministerie besluit er voortaan een weekend overheen te laten gaan. 

Verder benadrukt de burgemeester ook tegen de gemeenteraad dat er geen reden is om aan te nemen dat er méér telfouten zijn gemaakt in Leerdam of de andere twee gemeenten waarmee Leerdam per 1 januari fuseert tot Vijfheerenlanden. ,,De tellingen kloppen, maar bij het invullen van het getal in het goede hokje door de tellers is het fout gegaan. Het blijft mensenwerk. Zo'n fout is alleen te voorkomen als je elektronisch stemt, maar zolang dat niet vertrouwd wordt, zullen we daar nog geen gebruik van kunnen maken.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!