Volledig scherm
Voetbalvereniging Leerdam Sport '55 rouwt om het overlijden van Nico Gros. © Leerdam Sport '55

Leerdammer Nico Gros (74) overleden: ‘Hij was een markante en betrokken man’

in memoriamNico Gros uit Leerdam zal worden herinnerd als een markante persoonlijkheid met een sterke eigen mening, maar bovenal als iemand die altijd bereid was om te helpen. De oud-politicus en clubman van Leerdam Sport ‘55 overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag, na een kort ziektebed, op 74-jarige leeftijd.

Bij voetbalvereniging Leerdam Sport ‘55 zullen ze Gros herinneren als een man met een rood-wit hart. ,,Leerdam Sport was zijn club. Zelfs bij uitwedstrijden stapte hij nog wel eens op de motor om te komen kijken’’, vertelt voorzitter John Boekelman. ,,Nico was een markante persoonlijkheid met een sterke eigen mening. Hij kon heel zwart-wit denken. Dat werkte soms in zijn voordeel, maar soms ook in zijn nadeel.’’

Gros was jarenlang bestuurslid bij de voetbalclub. Binnen het bestuur werd graag gebruik gemaakt van zijn politieke kennis en ervaring. ,,Hij heeft voor ons veel betekend in de onderhandelingen over ons nieuwe complex.’’

Verder is Gros bij Leerdam Sport ‘55 actief geweest als scheidsrechter, trainer en jeugdleider. Ook zat hij in de commissie voor het 100-jarig bestaan van de club en was hij de grondlegger van het kaboutervoetbal. ,,Nico en zijn vrouw Sjaan hadden geen kinderen. Maar hij vond het heerlijk om op woensdag op het voetbalveld in de weer te zijn met de kinderen’’, aldus Boekelman. Daarnaast was Gros bij de KNVB tussen 1968 en 2011 actief als scheidsrechter, rapporteur en scheidsrechtersbegeleider.

Voor de aftrap van de wedstrijd Kerkwijk-Leerdam Sport ‘55 is zaterdagmiddag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Gros. Het lukte Leerdam Sport ‘55 niet om Gros te eren met een overwinning. In Kerkwijk werden de punten verdeeld (3-3).

Het verhaal gaat onder de tweet verder.

Bij zijn politieke partij GroenLinks Vijfheerenlanden is het nieuws van zijn overlijden hard aangekomen. ,,Wat is dat snel gegaan en wat zullen we je missen als markant figuur en mensenmens’’, schrijft GroenLinks Vijfheerenlanden op sociale media.

Volledig scherm
Nico Gros stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 november 2018 op plek 2 op de lijst van GroenLinks Vijfheerenlanden. © Pel Astrid

Fractievoorzitter Erik van Doorn noemt Gros een heel unieke man met een grote sociale betrokkenheid en veel inzet. ,,Hij heeft met zijn ervaring veel betekend voor het begin van GroenLinks in Vijfheerenlanden. Van Doorn heeft veel van Gros geleerd. ,,Hij was voor mij een spiegel en een goede counterpartner.’’

GroenLinks bemachtigde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 november 2018 slechts een zetel. Van Doorn kwam als lijsttrekker in de gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Daardoor was er voor Gros geen plekje op het pluche van de nieuwe gemeente. ,,Na de verkiezingen heeft Nico een stapje teruggedaan. Hij ging zich meer inzetten voor zijn wijk. Wel was hij nog altijd bereid om ons advies te geven’’, aldus Van Doorn.

Ook VHL Lokaal rouwt om het overlijden van hun oud-fractiegenoot. ,,Wij misten al even zijn altijd inspirerende inbreng in de raad. Wij wensen Sjaan en verdere familie veel sterkte toe’’, aldus de partij op Facebook.

Politieke loopbaan

Nico Gros is zijn politieke loopbaan begonnen bij de PvdA. In 2010 werd hij lid van de lokale fractie Leerdam 2000 en later was hij actief voor VHL Lokaal. In februari van 2017 stapte hij daar op en ging hij in zijn eentje als Fractie Gros verder.

Bij de eerste gemeenteraadsverkiezingen van Vijfheerenlanden op 21 november 2018 stond Gros (74) als tweede op de lijst van GroenLinks Vijfheerenlanden. Gros zat ook nog in de commissie 'Losse Eindjes' die op weg naar de fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik allerlei zaken aanpakt die anders blijven liggen. ,,Ik mag wel zeggen dat ik goed ben ingevoerd in de politiek en dat is natuurlijk wel een pre bij de start van deze nieuwe partij in dit gebied'', zei Gros daar zelf over.

,,Hij is inderdaad voor verschillende partijen actief geweest’’, erkent Erik van Doorn, fractievoorzitter van GroenLinks Vijfheerenlanden. ,,Hij heeft altijd zijn eigen principes gevolgd. Dat kenmerkte hem.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland