Volledig scherm
De oude telefoons kunnen worden omgebouwd tot 'wonderfoons'. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Leerdams zorgcentrum gaat speciale muziektelefoons maken voor dementerende bewoners

Woon- en zorgcentrum Huis ter Leede in Leerdam zoekt oude vaste telefoons. Ze willen er dementerende ouderen in het complex blij mee maken. 

De oude telefoons kunnen namelijk worden omgebouwd tot ‘wonderfoons’. In plaats van dat ermee wordt gebeld, komen er oude liedjes uit de hoorn zodra er wordt opgenomen en zodra er op één van de knopjes wordt gedrukt.

De oproep van Huis ter Leede op Facebook kan op veel steun rekenen. Hij is in een paar uur tijd al meer dan vijftig keer gedeeld. De eerste telefoon is ook al, via sociale media, aangeboden.

Mini-jukebox

De mini-jukebox, ook wel omschreven als ‘een telefoon waarmee je naar je eigen tijd kunt bellen’ is populair in verpleeghuizen. De speciale telefoon is bedacht door verzorgers die ouderen met dementie begeleiden.

Volgens de bedenkers is ‘de muziek samen met het apparaat dat ook uit het verleden komt, een mooi middel om ouderen met dementie te activeren, rust te geven en ook soms te emotioneren’, zeggen ze op de website Wonderfoon.nl.

De bedenkers roepen iedereen die dat wil op om vooral zelf een Wonderfoon te maken. Op internet is daarvoor een gratis handleiding te vinden. Het is niet bekend hoeveel telefoons woonzorgorganisatie Huis ter Leede uiteindelijk wil gaan maken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!

 1. Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt
  PREMIUM
  LONGREAD | 75 jaar bevrijding

  Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt

  Na de bevrijding van West-Brabant, begin november 1944, scheidt alleen het Hollandsch Diep de geallieerden nog van Dordrecht. Maar aan beide kanten van de door de Duitsers opgeblazen Moerdijkbruggen is de oorlogsellende nog lang niet voorbij. In het zuiden is zoveel kapot dat er weinig te vieren valt, in het noorden moet de hongerwinter nog beginnen en laat de bezetter voelen dat ie nog niet verslagen is.

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

 • Mee eens (57%)
 • Niet mee eens (43%)
1652 stemmen