Volledig scherm
Zonnepanelen op een dak, foto ter illustratie. © SolarNRG/Pepijn van Nuland

'Leg geen zonnepanelen op gebouw Lingehaven'

Gorinchem wil zonnepanelen plaatsen op het voorzieningengebouw van de Lingehaven in de historische binnenstad. Bewoners vrezen dat deze afbreuk doen aan het stadsgezicht.

Het voorzieningengebouw met zijn karakteristieke vakwerkgevel aan de Kriekenmarkt 2 is zeker beeldbepalend te noemen, zegt binnenstadbewoner Koos Mensert. ,,Ik begrijp dat de gemeente voor groene stroom wil kiezen. Maar met zonnepanelen op het dak verandert het aanzien ingrijpend. In mijn ogen wordt het gewoon verminkt.’’

Quote

Ik heb de aanvraag voor die zonnepane­len aan de Lingehaven nog niet voorbij zien komen

Koos Mensert

Wethouder Arjen Rijsdijk tekende vorige week namens de gemeente Gorinchem een contract met het Alblasserdamse Zon en Zo voor de plaatsing van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, waaronder dus aan de Lingehaven.

Mensert: ,,Gorinchem kent een beschermd stadsgezicht. Voor alle gebouwen waaraan wat gebeurt, moet er bij mijn weten sowieso eerst een vergunning worden aangevraagd. Ik heb de aanvraag voor die zonnepanelen aan de Lingehaven nog niet voorbij zien komen.’’

De gemeente maakte gisteren op haar website de vergunningaanvraag bekend. Bezwaarmaken kan pas wanneer het college van b en w over de aanvraag hebben beslist.

Ook andere binnenstadbewoners hebben zo hun vraagtekens bij de keuze om op het gebouw bij de haven zonnepanelen te leggen. ,,Het wordt er niet mooier op.’’

Problemen

Bovendien liepen woningbezitters in het stadshart in het verleden tegen problemen aan als zij zonnepanelen wilden plaatsen. Juist omdat hun panden in een beschermd stadsbezicht liggen.

Twee jaar geleden, in 2015, stelden burgemeester en wethouders van Gorinchem daarom nieuwe regels op, waarvoor ze zich lieten leiden door het advies van Stichting Dorp, Stad en Land. Die stelde voor om in het hart van de historische binnenstad zonnepanelen zoveel mogelijk uit het zicht te houden.

,,Bovenop het voorzieningengebouw lijkt mij niet zoveel mogelijk uit het zicht’’, aldus Mensert.

Rivierenland