Een ander viaduct in Gorinchem, foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een ander viaduct in Gorinchem, foto ter illustratie. © Cor de Kock

Liefdesverklaring op viaduct leidt tot aanspreken Rijkswaterstaat: ‘Er staat best veel aanstootgevends’

Gorinchem gaat er bij Rijkswaterstaat op aandringen om met graffiti aangebrachte aanstootgevende teksten en tekeningen weg te halen van de eigen viaducten. Dat antwoordt het college van Gorinchem op de vraag of de liefdeskreet op de A15 ‘Wil je mijn vriendin zijn?’ niet verwerkt kan worden in een kunstproject.

In de discussie over het al dan niet maken van een kunstzinnige en kleurrijke ‘liefdesmuur’ van een beklad viaduct, concludeert raadslid Niels van Santen (VVD) dat er eigenlijk best veel aanstootgevende teksten staan.  Hij woont vlakbij de plek waar de 17-jarige Fabian een HALT-verwijzing opliep toen hij bovenop die aanstootgevende teksten een liefdesverklaring neerkalkte.  ,,Ik loop er regelmatig met mijn kinderen en dat is niet altijd fijn. Tekeningen van geslachtsdelen, scheldwoorden... Is de gemeente bereid om met Rijkswaterstaat in gesprek te gaan om deze voorbeelden weg te halen?”

Niet zinvol

Dat staat wat hem betreft los van de vraag of het viaduct met de tekst ‘Wil je mijn vriendin zijn’ één groot kunstproject over respect en liefde moet worden, zoals een kunstenaar uit Zwolle graag wil nadat hij las over de aanhouding van de 17-jarige verliefde tiener. Wethouder Joost van der Geest zegt toe Rijkswaterstaat op te roepen om aanstootgevende teksten te verwijderen. ,,Al lijkt het me niet zinvol om het schoon te maken zodat er nieuwe aanstootgevende teksten op kunnen.”

Het is een andere wethouder, Dick van Zanten, die dan weer over de vraag gaat of de ‘liefdesmuur’ er mag komen. Rijkswaterstaat is eigendom van het viaduct en liet weten dat er complexe regels zijn voor kunst op viaducten, al is het in Sliedrecht wel gelukt, omdat de gemeente daar de opdracht gaf. 

Gaat Gorinchem dat ook doen? Dat is ‘op zich niet het geval’, aldus Van Zanten. Hij wijst erop dat Fabians liefdeskreet geen kunstuiting is. ,,Nee, maar er zijn nu juist plannen om er gezamenlijk iets mee te doen, op die plek,” reageert Ingrid Zwaan (D66). Van Zanten kan er nog geen duidelijk ja of nee op geven: ,,We gaan het meenemen in het project dat we starten voor het aanbrengen van kunst in de openbare ruimte.”

Rivierenland